Politimesteren i Bergen fratrer

Politimester i Hordaland, Geir Gudmundsen (tv) trekker seg fra stillingen inntil videre, etter Monika-saken.

Politimester i Hordaland, Geir Gudmundsen (tv) trekker seg fra stillingen inntil videre, etter Monika-saken. Foto: Marit Hommedal (NTB Scanpix)

Politimester Geir Gudmundsen fratrer inntil videre, skriver Bergens Tidende.

14.02.15 18:20

Det er Gudmundsen selv som har meddelt ledergruppa i Hordaland politidistrikt om at han har bedt Politidirektoratet utpeke nåværende visepolitimester John Reidar Nilsen som ny politimester inntil videre, skriver Bergens Tidende.

Avisen videreformidler en melding Gudmundsen har sendt til sine ansatte:

«Viktig melding til alle ansatte!. Til alle ansatte. På bakgrunn av alt som skjer i Hordaland politidistrikt og medieoppslag knyttet til min rolle har jeg bedr politidirektøren om å bli innbeordret til POD fra mandag av. Varighet vil være til granskningsarbeidet er avsluttet. Jeg tror dette er til beste for politidistriktet og de ansatte. John Reidar Nilsen blir konstituert som politimester. Geir Gudmundsen»

Les også: Dette gjorde politiet feil i Monika-saken

Politidirektoratet bekrefter at Gudmundsen trer til side fram til granskingen i forbindelse med Monika-saken er ferdig, skriver NTB.

Humlegård støtter avgjørelsen
Politidirektør Odd Reidar Humlegård sier han støtter Gudmundsens beslutning om å tre til side mens granskingen pågår.

– Vi i Politidirektoratet har fulgt situasjonen i Hordaland tett, og med stort alvor. Også Riksadvokatens rapport som er på høring, har vi lest med stort alvor. Vi avventer nå Spesialenhetens rapport som er ventet neste uke, sier politidirektøren.

– Det gjenstår en del arbeid før vi har det fulle og hele bildet av hva som skjedde i etterforskningen av Monika-saken. Alle fakta må på bordet i denne saken. Men jeg forventer samtidig at distriktet tar tak i de forholdene som er kommet fram, og gjennomfører planlagte tiltak, sier Humlegård.

Krass kritikk
Politiet i Bergen har fått krass kritikk for Monika-saken, og mandag denne uka la Rikadvokatens arbeidsgruppe frem sin rapport etter å ha gransket politiets håndtering av Monika-saken.

LES RAPPORTEN: Her kan du lese hele rapporten fra Riksadvokaten.

Monika Sviglinskaja ble funnet død i sitt hjem i Sund kommune i Hordaland, 14. november 2011. Foto: (Politiet)

Rapporten slår fast at det var helt feil å henlegge saken, der åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble funnet død i november 2011, som et selvmord. Rapporten skriver også at dette skyldes en kollektiv svikt.

Les også: Varsleren: – Det er en grense for hvor mye urett jeg kan se andre tåle

Etterforskningen gikk ut på å få bekreftet selvmordsteorien, i stedet for å løfte blikket opp og se på alternative løsninger på dødsfallet.

Saken ble henlagt som selvmord av Hordaland politidistrikt i august året etter. Etter klage fra bistandsadvokat Stig Nilsen ble saken besluttet gjenopptatt i mai 2014.

I oktober i fjor ble hennes tidligere stefar pågrepet og siktet for drap på åtteåringen.

Varslet om drap
Fredag slapp varsleren Robin Schaefer boken «Monika-saken - min historie – fra drapsetterforsker til varsler». I forbindelse med en annen drapssak, gikk Schaefer gjennom Monika-saken på nytt.

Schaefer skal ha fått mistanker om at saken ikke dreide seg om et selvmord, og nyttårsaften 2013 varsler han ledelsen ved Hordaland politidistrikt om at dødsfallet kunne være et drap.

Da mellomlederne ikke reagerer, skrev han til politimester Geir Gudmundsen selv.

«Det dreier seg tross alt om et mulig drap på en liten jente på åtte år som har potensial til å bli oppklart», skriver han til politimesteren.

Likevel ble ikke sakengjenopptatt den gangen.

Beklaget overfor varsler
Politimester Gudmundsen beklaget fredag overfor politimannen og varsleren Robin Schaefer.

– Det er klart at jeg ser at politidistriktet og politimesteren tidligere skulle vært inne og gjenopptatt saken, sa Gudmundsen til NRK.

Mistenkt
Spesialenheten for politisaker skal ta stilling til om det er gjort noe straffbart i saken fra politiets side, og rapporten derfra er altså ventet neste uke, ifølge politidirektøren.

Fredag meldte VG at flere politifolk som var involvert i etterforskningen, har fått status som mistenkt for straffbare forhold.

– Vi har gjort om lag 20 avhør i løpet av november og desember, de aller fleste knyttet til Hordaland politidistrikt. Noen er gitt status som mistenkt i forbindelse med disse avhørene. Det er ikke mange, sa lederen for etterforskningen i Spesialenheten for politisaker Halvor Hjelm-Hansen til avisen.

Fakta

Dette er Monika-saken

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.