- Jeg synes det er kjempeflott at folk skriver om disse tingene, også fra politiet, sier tidligere polititopp og privatetterforsker Finn Abrahamsen til Nettavisen.

Forrige uke fikk en kronikk om fremmedfrykt skrevet av politiinspektør Thomas Utne Pettersen i Sør-Vest stor oppmerksomhet.

I kronikken sier Utne Pettersen at folks fremmedfrykt overfor asylanter og flyktninger er «høyst rasjonell og berettiget». Han presenterer tall som tegner et bilde av at det er utenlandske menn som står bak en betydelig del av kriminaliteten i Norge.

- En artikkel slik som han har skrevet, synes jeg er veldig positivt. Det kan føre til at flere følger etter og tar til orde uten at man oppfatter det som hets eller krenking av andre mennesker. Vi kan få strammet inn tingene som dessverre har fått utvikle seg.

Abrahamsen sier at å ta opp fremmedfrykt kan være problematisk, men at det ikke er ensbetydende med at man er rasistisk.

- Politiet skal ikke være redde for å gjøre jobben sin, få kritikk eller bli tatt for noe slikt, fortsetter han.

Les også: Politiinspektørens kronikk hylles i sosiale medier - refses av Ap-politiker

- Selv om politiet ikke ønsker at folk skal uttale seg om erfaringene de har, er problemet at det er dét som skaper fremmedhatet. Folk som sliter seg ihjel blir forbannet når de ser hvordan utlendinger får tilført seg goder.

- Et stort problem

- Vi må kalle en spade for en spade når det gjelder kriminalitet, hvem man ser har fylt opp i fengslene og nye kriminalitetsformer som har dukket opp med folk som har kommet hit til landet.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) tyder på at utlendinger er overrepresentert når det gjelder straffereaksjoner.

Bakrunn: Her er tallene på utlendinger og kriminalitet

SSBs statistikk over straffereaksjoner i 2014 viser at 27.900 personer ble straffet for forbrytelser.

23,5 prosent av de som ble straffet for forbrytelser hadde utenlandsk statsborgerskap. Statistikken skiller ikke mellom norsk og annen kulturell bakgrunn, men mellom de som har norsk og ikke-norsk statsborgerskap.

- Statistikkene eller opplysningene viser at utlendinger er overrepresentert. Og det er et stort problem for når vi ser at det er så få av dem, men at de fortsatt er overrepresentert, sier den tidligere politioverbetjenten.

Les også: Antallet utlendinger i norske fengsler tredoblet på ti år

- Det har vært sånn at vi ikke skal stigmatisere. Men vi må ikke bli så overfokusert på det at vi glemmer å sikre samfunnet vårt. Det Frp sa for en tid tilbake har blitt noe alle sier nå. Folk er ikke dumme og folk følger med.

- Gjør oss selv en bjørnetjeneste

- Jeg husker tilbake til tidlig på 80-tallet. Da avdekket vi ulovlige virksomheter blant innvandrere og kontaktet skattemyndighetene og Nav, men de tok ikke tak i det fordi de rett og slett var livredde for å bli stemplet som rasister. Nå prøver man å rette opp i det, men det er en galskap som har fått utvikle seg.

Han retter også skyts mot politikere som «stikker hodet i sanden», og kritiserer Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsmann Stein-Erik Lauvås som forrige uke kalte kronikken til Utne Pettersen useriøs.

- Enten vet han ikke eller så vil han ikke vite, og stikker hodet i sanden. Det meste av det som står i artikkelen til Utne Pettersen er riktig. Vi må samtidig huske på at dette ikke gjelder innvandrere som har etablert seg og er gode medborgere som yter sitt.

- Hvis folk ikke tør å gjøre noe og si i fra i frykt for å bli tatt for å være det ene og det andre, gjør vi oss selv en bjørnetjeneste.

Les også: Antall siktelser mot utlendinger for lovbrudd i Norge er doblet på ti år

Les forfatter Tor Inge Vormedals blogg: - Han går langt over grensen