*Nettavisen* Nyheter.

Politisjef bitt og kvalt med slips

Foto: (Nettavisen)

Ble blodstrupet, bitt og måtte på legevakten etter å ha pågrepet aggressiv lommetyv.

(Nettavisen): Det har vært en eksplosiv økning i antall anmeldelser mot personer som utsetter patruljerende politi for vold i arbeidstiden. I 2004 ble det registrert 613 anmeldelser. I fjor var tallet 1.156, nesten det dobbelte, på landsbasis.

I Oslo tikket det inn totalt 283 anmeldelser i 2012. Dette er 90 flere enn året tidligere. De fleste skadene skjer i forbindelse med pågripelser og ransakelser, opplyser Politidirektoratet.

Les også. Lurer lommetyvene med falsk iPhone

Aggressiv og voldelig tyv
En gjennomgang Nettavisen har gjort, viser at det i Oslo politidistrikt alene ble tatt ut 41 tiltaler for vold mot polititjenestemenn på jobb i perioden 28.3.2013 - 28.6.2013.

Politioverbetjent Roar H. Kvassheim, som leder lommetyvgruppa i Oslo, måtte 17. mai selv til legevakten for å ta stivkrampesprøyte og få antibiotika etter et basketak med en aggressiv lommetyv.

- Slike ting må man som politi være forberedt på. Men så aggressiv motstand, spesielt kvelningen, opplevdes svært dramatisk da det skjedde, sier Kvassheim til Nettavisen.

En enstemmig dom fra Oslo tingrett slo denne uken fast at lommetyven som angrep ham, må sone fem måneder bak lås og slå.

Mannen, en tunisisk statsborger, skal ha blitt pågrepet av Kvassheim da han stjal en mobiltelefon fra vesken til en kvinne i Oslo sentrum på nasjonaldagen.

Les også: Slik lopper lommetyvene deg

Bitt til blods
Ifølge tiltalen skal mannen ha satt seg kraftig til motverge da Kvassheim pågrep ham.

«Han bet Kvassheim i fingeren slik at det oppsto kutt og blødning. Videre dro han i slipset til Kvassheim slik at han fikk problemer med å puste. Videre tok han tak i overbetjentens høyre tommel og vendte denne bakover slik at tommelen ble forstuet. I tillegg både slo og sparket han mot Kvassheim under pågripelsen. Hendelsen medførte at Kvassheim måtte oppsøke legevakten, hvoretter han måtte ta stivkrampesprøyte og ble satt på antibiotikakur».

Politiadvokat Ole Rasmus Knudsen, som aktorerte saken, sier til Nettavisen at episoden var svært alvorlig.

- Vi sto overfor et svært grovt tilfelle av vold mot politiet. Jeg er fornøyd med at retten har vektlagt volden Kvassheim ble utsatt for i straffutmålingen, sier Knudsen.

Les også: Gutt (17) slo og sparket rektor

Blodprøver i seks måneder
I sin forklaring opplyste Kvassheim at tyven tok tak i slipset hans og strammet så hardt til at han fikk vansker med å puste. Han ble varm i hodet og det kom prikker foran øynene, noe som er et tegn på at blodtilførselen til hjernen strupes.

«Han var alene med tiltalte, og var redd for å miste bevisstheten og bli kvalt. Han fikk panikk med tanke på at bevisstløshet inntrer meget raskt når blodtilførselen til hjernen stanses. Kvassheim fikk slått vekk tiltalte, og løsnet litt på slipset, men dette var vanskelig for slipsknuten var så fast».

Under basketaket havnet politioverbetjenten på ryggen med tiltalte over seg. Han fikk likevel kontroll på situasjonen og etterhvert kom en dørvakt til og hjalp han med å få satt håndjern på tyven.

- Under pågripelsen klarte han å gripe tak i tommelen min og bøye den bakover, slik at den ble forstuet. Da jeg satte håndjern på ham, beit han meg i hånden slik at jeg begynte å blø. Jeg tar nå blodprøver et halvt år fremover for å se at jeg ikke er smittet av hepatitt eller hiv, sier Kvassheim til Nettavisen, og legger til:

- Det er første gang jeg opplever en voldelig lommetyv, men jeg vet at flere av mine medarbeidere har opplevd vold og blitt skadet ved pågripelser. Denne voldsepisoden er ikke bare et angrep på meg som person, men et angrep på politiet som arbeider for et trygt samfunn.

Les også: Politiet vil doble straffen for lommetyver

Skulle smitte politibetjenter
Nettavisen har samlet et knippe voldshendelser mot politibetjenter som har blitt anmeldt de siste tre månedene. Gjennomgangen viser at kvinnelige betjenter er minst like utsatt som sine mannlige kollegaer. Flere av tiltalene omhandler politistudenter:

«I forbindelse med at han ble pågrepet av politiet, fremsatte han trusler mot PHSstudent NN, politibetjent NN og politibetjent NN. Han uttalte herunder at han hadde en smittsom sykdom, at han skulle smitte tjenestemennene og deretter drepe dem ved å skyte og sprenge dem».

I flere andre tiltalebeslutninger kommer det fram at flere betjenter bites på jobb, slik Kvassheim opplevde.

«Etter å ha sparket NN i venstre skinnlegg, forsøkte han flere ganger å bite politibetjent NN i hånden og i armen».

«Etter å ha blitt pågrepet av politiet, forsøkte han å bite politibetjent NN i hodet/skulderen, for og hindre eller vanskeliggjøre videre pågripelser eller inkvirering».

«I forbindelse med at han var anholdt og visitert av NN på grunn av mistanke om oppbevaring av narkotika, bet han NN i tommelen. Da han deretter ble pågrepet strittet han imot og forsøkte å bite NN i armen».

Les også: Lommetyvene elsker 17. mai

Slått med krykke
Slag og spark er volden som oftest forekommer.

«I forbindelse med at han forsøkte å komme seg forbi/igjennom en politisperring bestående av 4 polititjenestemenn, slo han politibetjent NN gjentatte ganger i ansiktet og/eller hodet med knyttet hånd».

«I forbindelse med at politibetjent NN visiterte henne for å finne legitimasjon, forsøkte hun å sparke betjenten i ankelen, samt at hun sparket ham på høyre skinnlegg og tråkket ham på foten. Videre sparket hun politibetjent NN i skrittet, da hun skulle tas ut av politibilen utenfor sentralarresten.

Trusler er heller ikke uvanlig.

«I forbindelse med et tjenesteoppdrag på stedet, sparket hun den kvinnelige politibetjenten i brystet, spyttet på kollegaen og uttalte at hun skulle finne ut hvem betjenten var og ta livet av henne», står det i en tiltale.

Andre fyrer av en rekke ukvemsord.

«What the fucking shit do you want from me, you fucking piece of shit, motherfucker, fuck you, you piece of shit, jævla fuckings drittpoliti, dere skal så jævlig svi, bare vent til jeg får tak i advokatene mine, jeg skal knuse deg. Jeg skal knuse deg, jeg skal få deg dømt og jeg kommer til å ødelegge deg, og din familie er ferdig, skjønner du det? Jeg skal få deg dømt you fucking piece of shit».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.