RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Politisk kampanje mot norsk våpen-eksport

Sist oppdatert:
Norske våpen kan havne i land som Columbia, Marokko og Israel. Nå krever stadig flere bedre kontroll med norsk våpen-eksport.
Norge er verdens største våpeneksportør i forhold til folketall, og på fem år er omsetningen økt med rundt tretti prosent. I relative tall er lille Norge verdens ellevte største våpeneksportør og norsk våpenindustri er en viktig arbeidsgiver, med mer enn 5.000 ansatte og en omsetning på over syv milliarder kroner.

Men selv om Norge har strenge regler for hvem vi eksporterer til, har vi ikke like god oversikt over hvor norske våpen havner helt til slutt.

En rapport som Kirkens Nødhjelp slipper i dag viser at de landene Norge eksporterer mest til, nemlig USA, Storbritannia og Tyskland, i sin tur eksporterer til land, som Columbia, som lenge har vært et konfliktområde, Marokko, som okkuperer nabolandet Vest-Sahara og Israel, med sin pågående kamp mot palestinerne. Alle disse landene er svartelistet for norsk våpeneksport av UD.

Til tross for at både FN og EU har innført våpenembargo mot Sudan, viser flere rapporter at våpen funnet i Sudan, stammer fra europeiske land som Norge selger våpen til. Ifølge Atle Sommerfeldt har vi ingen garanti for at norske våpen i dag ikke havner slike steder.

Problemet er at Norge ikke krever en såkalt sluttbrukererklæring til nære allierte. Det betyr at de i sin tur kan eksportere våpnene videre til tredjepart. En sluttbrukererklæring er en garanti gitt til eksportør om at mottagerlandet er endelig bruker av våpnene, og at de ikke skal eksporteres videre uten samtykke fra opprinnelseslandet, noe Norge i dag ikke krever fra våre allierte.

Nå kaster stadig flere seg på kravet om at norske myndigheter skal få bedre kontroll over hvor norsk-produserte våpen og ammunisjon havner. Venstre mener mangel på sluttbrukererklæring kan undergrave Norges mål om å hindre våpeneksport til konfliktområder. Fra før har Oslo AP, AUF, SVs sentralstyre og Sosialistisk Ungdom kastet seg på Kirkens Nødhjelps kampanje for bedre kontroll av norsk våpen-eksport.

Statssekretær Kjetil Skogrand (Ap) har gjentatte ganger sagt at Norge ikke vil kreve sluttbrukererklæring av NATO-medlemmer ved eksport av norske våpen, grunnet hensynet til norske arbeidsplasser og det militærindustrielle samarbeidet i NATO.

- Skogrand tar feil når han sier at norske arbeidsplasser står i fare ved å innføre en sluttbrukererklæring. Jeg vil gjerne se hvor han henter denne informasjonen fra, sier Sommerfeldt.

Krever bedre kontroll med våpensalg

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere