RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Politisk protest endte i massedrap

Foto: VLADIMIR PIROGOV (REUTERS)
Sist oppdatert:
I alt 17 mennesker skal være drept etter uroligheter i Kirgisistan.

I hovedstaden Bisjkek åpnet opprørspoliti ild mot opposisjonelle demonstranter under et sammenstøt onsdag. I alt 17 ble drept, inkludert kirgisiske innenriksministeren Moldomus Kongantijev, melder det russiske nyhetsbyrået Interfax.

En opposisjonsleder i landet påstår derimot ifølge NTB at hele 100 personer skal være drept totalt i urolighetene.

Unntakstilstand innførte myndighetene onsdag, og et portforbud ble også innført i det sentralasiatiske landet. Det dødelige kaoset begynte etter at nærmere 5000 regimekritikere deltok i en massedemonstrasjon i hovedstaden.

Demonstrantene, som også klarte å ta kontroll over en statlig TV-stasjon, krever at president Bakijev går av.

Ifølge NTB brukte politiet først tåregass og sjokkgranater for å skremme og spre demonstrantene, som svarte med å ødelegge politibiler og kaste stein tilbake.

Også i en rekke andre byer i landet var det omfattende demonstrasjoner mot myndighetene, og urolighetene startet allerede tirsdag kveld i byen Talas vest i landet.

Den tidligere Sovjet-republikken Kirgisistan ligger i Sentral-Asia og grenser til Kina i øst og Russland i nord. Både USA og Russland har militærbaser i landet, og det antas at reaksjonene fra disse to landene vil ha stor betydning for utviklingen videre.

I flere år har den politiske situasjonen i landet vært ustabil, og dagens president Kurmanbek Bakiyev ble møtt med store demonstrasjoner også i 2006.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere