Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) åpner for at «Kinderegget» Kristiansand, Søgne og Songdalen igjen kan bli tre separate kommuner.

1. januar 2020 ble de til én storkommune.

Beslutninger får Ap-ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) til å rase.

– Denne prosessen har vært kjørt uten at lokalpartiet har vært involvert, og vi oppfatter dette som et stort tillitsbrudd og et brudd på Hurdalsplattformen, uttaler Skisland i en oppsiktsvekkende pressemelding.

Les også: Ap-ordfører forbannet på egen regjering: - Mot vår viten

– Så til de grader trampet på av Støre

Politisk redaktør Vidar Udjus i Fædrelandsvennen har ikke sett på maken:

– Det er relevant å stille spørsmålet om Skisland og de tillitsvalgte kan fortsette i Arbeiderpartiet i Kristiansand, sier Udjus i Politisk kvarter onsdag morgen.

– Skisland og de øvrige tillitsvalgte i Kristiansand er så til de grader blitt trampet på av partileder og statminister Jonas Gahr Støre i en sak av eksistensiell betydning for Kristiansand kommune, sier Udjus.

– Alle de som dag ut og dag inn bør stille seg spørsmålet «hva har vi igjen for dette når vi så til de grader blir ofret i dette store politiske spørsmålet, uten overhodet å bli spurt på forhånd?» fortsetter han.

Ifølge Udjus er det vi er vitne til en «ydmykelse av det lokale Arbeiderpartiet jeg ikke har satt maken til».

Les også: Nå har bakstreverne i Senterpartiet fritt spillerom

– Betalt en høy pris - vips blir de kastet under bussen

– Særlig de i Arbeiderpartiet som bor i Søgne og Sogndalen har betalt en høy pris for sine standpunkt i disse årene, og vips blir de kastet under bussen.

Udjus avviser blankt at dette er en «gladsak, slik Vedum og Gjelsvik» liker å fremstille det.

– Realiteten er at vi ser en dyp splittelse i Sps bystyregruppen i Kristiansand.

Selv er Udjus, som bor i Søgne, klinkende klar på at det å ha en folkeavstemning om halvannet år og kanskje avgjøre dette i 2028 som «helt uansvarlig».

Ap-ordfører Skisland svarer slik på om han vurderer å melde seg:

– Jeg er sosialdemokrat, så det er ikke noe spørsmål for meg.

Les også: Stavrum: Så underlig at man må lure på om det er voksne i regjeringen

- Samarbeidsproblemer i regjeringen

Politisk redaktør Erik Stephansen i Nettavisen påpeker i sin kommentar at «eksemplene på samarbeidsproblemer i regjeringen og regjeringspartiene begynner å bli mange».

- Det ferskeste fikk vi i går, da kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) kunne fortelle at regjeringen går inn for folkeavstemning i Søgne og Songdalen om utmelding av Kristiansand.

«Ikke bare er dette et brudd på Hurdal-plattformen, der Arbeiderpartiet og Senterpartiet var enige om at bare de fylkene og storkommunene som selv ba om det, skulle kunne starte reversering av tidligere sammenslåinger.»

Taus Støre

Ingen i Ap-ledelsen ville delta i Politisk kvarter.

Nettavisen har også vært i kontakt med Støre for å få en kommentar til Skislands opprør.