RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Politisk smøring

LO gir Arbeiderpartiet fem millioner kroner, og Ap kvitterer med de riktige standpunktene. Kan noen for alvor mene at det ikke er et demokratisk problem?

- Det er ikke noe galt å snakke sammen, sier Gerd-Liv Valla.

Mon det.

Vi antar at den samme Valla ville synes det var mer enn påfallende om sjefen for Netcom og Telenor snakket sammen og at de begge umiddelbart etterpå økte prisene 50 prosent.

I det økonomiske liv kan det nemlig være forbudt å snakke sammen fordi man kan mistenkes for å ha felles nytte av å konspirere og unndra seg reell konkurranse.

På samme måte lukter det ille at Arbeiderpartiets og LOs ledelse har hemmelige samarbeidsmøter hver 14. dag, og at de til tider munner ut i referater hvor det heter at «Gerd-Liv og Jens får fullmakt til å ferdigstille dokumentet».

Det er faktisk påfallende hvor indignert LO og Arbeiderpartiet blir over mistanken om smøring og samrøre. Påfallende fordi etterkrigstiden er full av eksempler på at «noen har snakket sammen» og at det har resultert i beslutninger utenfor demokratiske prosesser.

Direkte udemokratisk er det at LOs ledelse likevel bevilger fem millioner kroner til Arbeiderpartiet, til tross for at et flertall av medlemmene er skeptisk til denne støtten.

På ett punkt har derimot Ap et poeng, og det er at Høyre kaster stein så det singler i glasshuset. Prinsippielt er det ingen forskjell på de historiske pengegavene fra NHO til Høyre og de økonomiske båndene mellom LO og Ap.

Den mest prinsippielle løsningen er å sette et tak på pengegaver fra organiserte interesser til politiske partier - rett og slett fordi slike pengegaver skaper mistanke om lyssky samrøre.

Det er nok å minne om Aps holdning til sykelønnsordningen: Først var Ap innstilt på å trosse LO, men da LO svarte med å gi en halv million kroner i støtte til SV, skiftet Arbeiderpartiet standpunkt.

En mistanke om at politiske standpunkter er til salgs, kan hverken LO eller Arbeiderpartiet leve med. Det er på tide å avskaffe denne historiske anakronismen.

Hva mener du - er det politisk smøring eller helt OK? Diskuter saken på TV 2 Veggavisen (trykk her )

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere