RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Politisk U-sving fra Portugals statsminister

Lisboa (NTB): Portugals statsminister Pedro Passos Coelho gjør kuvending og vil i sitt spareprogram legge mer vekt på skatteøkninger enn kutt i lønninger.

De nye forslagene må skrives inn i budsjettforslaget for 2013 innen midten av oktober. De må også godkjennes av Portugals internasjonale långivere EU, Det internasjonale pengefondet (IMF) og Den europeiske sentralbanken (ESB), skriver Financial Times.

Passos Coelho forsøkte opprinnelig å bedre Portugals konkurranseevne, øke veksten og styrke sysselsettingen ved å kutte bedrifters sosiale kostnader. Men mange velgere reagerte sterkt på at han ville hente inn disse pengene ved å øke arbeidstakernes sosiale bidrag kraftig i stedet.

Detaljene i det nye forslaget er ikke kjent, men det skal innebærer en klarere fordeling av byrdene mellom privat og offentlig sektor.

Vel en uke etter at den opprinnelige planen ble lagt fram, demonstrerte hundretusener av mennesker i gatene, noe som tvang Passos Coelho til å snu.

Portugals økonomiske problemer har ført til at landet er utestengt fra finansmarkedene og har fått krisehjelp utenfra på knappe 600 milliarder kroner. Långiverne har hittil ment at landet vil klare å låne på markedene igjen om ett år. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere