Politiske dødssynder

Foto: Åserud, Lise (Scanpix)

I Fremskrittspartiet er én synd verre enn sex med en 16-åring, og det er å stemme for bompenger.

27.04.10 14:32

Os-ordfører Terje Søviknes er populær blant velgerne, men ikke blant delegatene på Frps landsmøte. Årsaken var ikke den famøse sexaffæren, men at Søviknes har gått inn for bompenger (!) for å finansiere lokale veiprosjekter.

- Jeg er en like stor bompengemotstander som alle andre i partiet. Men i posisjon må man gjøre vanskelige valg. Vi er ikke i flertall i noen kommuner og er nødt til å inngå kompromisser, sa en skuffet Søviknes etter tapet.

Frps motstand mot bompenger er ikke spesielt ideologisk. I USA er eksempelvis bompenger og veipriser svært utbredt, og altså vedtatt av politikere langt til høyre for Siv Jensen. Årsaken er at politikerne der prioriterer å få bygget veiene fremfor å krangle om det er statens oppgave (og dermed betalt via skatteseddelen) eller om bilistene skal betale en del direkte.

Veien blir ikke noe billigere eller dyrere av den grunn, og det er umulig å se noen prinsipiell begrunnelse for at man ikke skal kunne bruke bompenger som finansieringskilde for viktige veiprosjekter.

Men hvis Frp er blind på ett øye, så er de rødgrønne tilsvarende blinde på det andre. Der er man tilsvarende allergisk overfor private løsninger, til tross for at de i mange tilfeller fungerer bedre for brukerne enn offentlige tilbud.

Norsk Kundebarometer har undersøkt hvor fornøyde brukerne er, og der får private barnehager en klar seier over offentlige barnehager. Brukerne er altså klart mer fornøyde med de private barnehagene. De skulle ikke forundre meg om det samme ville vært tilfelle om man målte Volvat Medisinske Senter opp mot Oslo legevakt. Private fastleger er eksempelvis soleklar vinner blant alle offentlige tjenester som er testet.

Poenget? At man går seg fast hvis man lar ideologi og overtro overstyre fornuftige løsninger.

Professor Tor W. Andreassen ved Handelshøyskolen BI er faglig ansvarlig for undersøkelsen, og han svinger svøpen over de offentlige tilbudene:

- Vi må forvente at det offentlige tar ansvaret sitt og leverer høy kvalitet. Vi må ta et oppgjør med forestillingen om at det offentlige tilbudet er varmt og trygt, mens det tilsvarende private er kaldt, grusomt og brutalt, sier han.

For Frp må det være et paradoks at partiets knallharde linje til bompenger kan føre til at veinettet fortsatt er elendig fordi partiet ikke får flertallet med seg. Og for de rødgrønne må det være et tankekors når nøytrale undersøkelser slakter flere av de offentlige tilbud.

Det er ikke gull alt som glimrer ideologisk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag