Polititopper jobbet svart - slipper straff

Oslo (NTB): Polititoppene som jobbet som hemmelige agenter for den amerikanske ambassaden i Oslo, fikk lønn i mange år uten å betale skatt. Nå slipper de straff, selv om de har innrømmet svart arbeid for flere millioner kroner.

For to år siden avslørte TV 2 at en rekke tidligere forsvarsansatte og polititopper jobbet svart i en hemmelig overvåkingsenhet ved den amerikanske ambassaden i Oslo. Dagen etter avsløringen troppet åtte hemmelige agenter opp hos skatteetaten i Oslo, la kortene på bordet og innrømmet svart arbeid for flere millioner kroner. En tidligere polititopp i overvåkingspolitiet innrømmet å ha tjent 1,8 millioner kroner svart ved den amerikanske ambassaden, melder TV 2.

Agentene søkte om frivillig retting, såkalt skatteamnesti, en ordning som er innført som et tilbud til skatteytere som har skjulte formuer eller penger de har tjent svart.

Statsadvokaten i Oslo besluttet at Østfold politidistrikt skulle etterforske saken siden flere av agentene hadde tette bånd til politiet i hovedstaden. I april i år ble saken henlagt som intet straffbart forhold og sendt i retur til skatteetaten.

- Slik som vi vurderte saken så la vi til grunn at her forelå det et skatteamnesti. De ansatte meldte seg da nyheten ble sluppet på TV 2. De kom fram før ligningsmyndighetene hadde startet sak mot dem. Det var det jeg la til grunn, sier politiadvokat Espen Jamissen i Østfold politidistrikt.

De åtte agentene slipper nå både straffeskatt og fengsel og blir kun etterlignet på vanlig måte. (©NTB) (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.