*Nettavisen* Nyheter.

Pollen to uker for tidlig

I snart to uker har bjørkepollen herjet landet. Med finvær på beddingen, går bergensere nå rundt og snufser.

(iBergen.no) - Bjørkepollen har vært litt tidlig i år. Vanligvis starter spredningen rundt 1. april. I år begynte det 15. april, får iBergen.no vite ved Norges Astma og Allergiforbund (NAAF).

Varselet for fredag er gradert til «kraftig» og med finværet som er meldt hele neste uke, vil det bli et par plagsomme uker i vente for bjørkepollenallergikere.

- Når det først har startet, vil det bli kraftig så lenge det er fint vær. Men i Bergen regner det jo så mye. Hehe, sier biolog Trond Einar Brobakk ved Pollenvarslingen i NAAF.

Sesongen for or og hassel er vel overstått. Gresspollen starter først i juni og varer i inntil to måneder. De aller fleste av landets mellom 800.000 og 900.000 pollenallergikere reagerer på bjørkepollen. Det vil si at rundt 20 prosent av den norske befolkning går rundt og snufser de tre ukene bjørken spres.

Mange forebygger sykdommen med medisin, men må også ta sine forholdsregler.

- Hos NAAF får man praktiske råd og vink, som for eksempel at man ikke skal henge klærne til tørk ute, ikke sykle og ikke sette opp vinduer. Noen allergikere reiser også bort i pollensesongen og vi hjelper til med å fortelle dem hvor de ikke bør dra. Men ellers er det bare å lide seg gjennom det, dessverre, sier botaniker og pollenforsker Hallvard Ramfjord ved NTNU til iBergen.no.

Les flere nyheter på iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.