Gå til sidens hovedinnhold

Pollenplagene herjer

Nå er det ildrødt bjørkepollenvarsel. NAAF mener det er viktig å ikke bruke feil medisin, og de mener lokale myndigheter mangler kunnskap.

Ca. 1 million nordmenn har ifølge Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) pollenallergi. Bjørkepollen er en av de vanligste typene pollen nordmenn reagerer på, så det er svært mange nordmenn som går noen tøffe dager i møte nå.

- Torsdag ventes kraftig spredning av pollen fra bjørk og moderat spredning av pollen fra Salix (på Østlandet, journ.anm), sier NAAF i en pressemelding.

Resten av landet er foreløpig relativt skånet for bjørkepollen, unntatt Rogalendinger og Hordalendinger, som får moderat bjørkepollenspredning.

Ikke bruk gamle medisiner

Noen er bekymret for at allergimedisinbruk kan føre til sløvhet, enten det er på kontoret eller kanskje farligere, i trafikken. NAAF ber folk kontakte legen sin om de føler ubehag i forbindelse med bruk av pollenallergimedisiner, men på generelt grunnlag finnes det en tommelfingerregel.

- Vi anbefaler å brukere nyere allergimedisiner, som virker mindre sløvende enn førstegenerasjons antihistaminer. Noen oppgir at de føler seg trøtte av pollenmedisiner, men allergikere blir jo også påvirket av å utsette seg for pollen uten pollenmedisiner, sier Grethe Amdal, sykepleier og seniorrådgiver i NAAF, til Nettavisen.

Vær forsiktig med treningen

Pollenallergikere bør være forsiktige med treningen om dagen, men først og fremst på grunn av pollenet selv, ikke eventuelle medisiner.

- Man bør være forsiktig med hard trening, særlig ute, om man har pollenallergi. Man kan vurdere å bruke pollenmaske under trening, som filtrerer pollenpartikler. Det er ikke farlig å bruke astma- og/eller pollenmedikasjon under trening, vi har jo for eksempel flere toppidrettsutøvere som bruker astmamedisin, forklarer Amdal til Nettavisen.

- Kunnskapsløse

Samtidig som hundretusenvis av nordmenn sliter med bjørkepollenallergi, plantes det stadig vekk bjørketrær rundt i det ganske land. Amdal i NAAF mener at kommuner og lokale myndigheter som driver med slik bjørkeplanting rett og slett ikke har god nok kunnskap om problematikken.

Hva tenker du om at kommuner rundt omkring i landet planter bjørketrær, samtidig som så mange sliter med nettopp bjørkepollenallergi?

- Det kommer nok som et resultat av mangel på kunnskaper om bjørkepollenallergi. Det er jo fint å plante trær, men bjørketrær vokser det jo mer og mer av i Norge helt av seg selv, og vi trenger ikke å plante flere av disse, med tanke på alle de som sliter med bjørkepollen, sier Amdal.

Bjørkestopp langs europaveiene

Pollenforsker ved NTNU og NAAF, Hallvard Ramfjord, forteller at de stadig forsøker å informere myndigheter om de problematiske aspektene ved å plante bjørketrær.

- Vi driver hele tiden med påvirkningsarbeid, men det krever veldig mye ressurser og vi må stadig gjenta budskapet, forteller Ramfjord til Nettavisen.

NAAF får stadig henvendelser fra allergikere som reagerer på at myndighetene setter opp bjørketrær langs gangstier og veier.

- Vi får hele tiden henvendelser på det, men nå har vi kommet i god dialog med veimyndighetene, som blant annet stopper planting av bjørketrær langs europaveiene, forteller Ramfjord.

- Det er allikevel mange som neglisjerer problematikken, sier han til Nettavisen.

Reklame

Best i test påskeegg 2021

Kommentarer til denne saken