RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pollenvarslingen i gang

Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Er du allergiker bør du være ute i god tid med behandlingen.

(SIDE2): Snøen ligger fortsatt hvit og kald mange steder i landet, men for over 900 000 nordmenn er våren allerede i gang.

Siste nytt fra Side2, besøk forsiden akkurat nå!

Mens de fleste gleder seg til varmere vær, er det også dem som går en slitsom sesong i møte. Vår- og sommerhalvåret fryktes av mange allergikere og pollenvarslingen er allerede i gang.

Hold deg oppdatert
Årlige registreringer av luftens innhold av pollen og sporer er utført av pollenvarslingstjenesten siden 1980. Rapportene inneholder registreringer ved samtlige pollenstasjoner for de viktigste allergifremkallende pollentypene, nemlig or, hassel, bjørk, gress og burot. Du kan motta gratis pollenvarsel på e-post ved å klikke deg inn her.

Foreløpig er det ikke meldt om pollenspredning.

Finn din behandling
I de siste årene har det kommet flere typer behandlingsmetoder på markedet, hvor allergivaksinering er den mest langvarige. Ifølge Astma- og Allergiforbundet er vaksinering er et behandlingsalternativ ved langvarig og alvorlig allergi der man ikke har tilfredsstillende nytte av vanlig medikamentell behandling. Behandlingen består i at små doser med ekstrakter av det allergenet man reagerer på, sprøytes inn under huden.

Tar tre til fem år
Den første dosen er lav og utløser sjelden en allergisk reaksjon. Deretter økes allergenmengden gradvis gjennom syv injeksjoner til man når en maksimaldose, og denne gis så hver 8. uke i tre til fem år. Ifølge forbundet kan man på denne måten utvikle toleranse mot de allergenene som benyttes i behandlingen.

Tilsvarende vaksinasjon finnes også i tablettform, «Grazax», for gresspollenallergikere, og er en smeltetablett som inneholder allergenekstrakt av pollen fra timotei.

For sent for vaksine
Er du en av dem som vurderer vaksine, må du nok smøre deg med tålmodighet. Ifølge forbundet kan nemlig ikke allergivaksinasjon startes i pollensesongen og oppdosering bør være ferdig innen pollensesongen starter. Behandlingen av bjørk bør eksempelvis skje i perioden juli til februar, av gress i perioden september til april, og burot fra oktober til april.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Heldigvis finnes andre alternativer, og mer tradisjonell medisinering er selvsagt tilgjengelig i pollensesongen.

Kortisonsprøyter mot allergi er ikke det samme som allergivaksinasjon, og skal bare benyttes i situasjoner der det er behov for rask behandling av alvorlig symptomer og der en ikke kommer i mål med annen behandling. De fleste bruker fortsatt allergimedisin i pilleform samt nesespray og øyendråper.

Gode råd for deg med pollenallergi
Pollenvarslingen lister en rekke forholdsregler du som allergiker bør ta i vår- og sommersesongen:

1. Ta medisin etter legens anvisninger og start i tide, og før symptomene blir for sterke
2. Ta medisinene regelmessig og forebyggende selv om du på enkelte dager har få eller ingen plager
3. Ta hensyn til egen allmenntilstand, særlig ved fysiske kraftanstrengelser
4. Vask ansikt og hender når du har vært ute i høysesong. Skyll hår og skift putevar før leggetid
5. Unngå utlufting av huset når pollenutslippet er størst, fra morgen til ut på ettermiddagen. Luft kveldstid eller natt, men med måte - det slipper alltid pollen inn.
6. Følg med på pollenvarslingen

For flere utfyllende tips, besøk Astma- og Allergiforbundets nettsider her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere