Gå til sidens hovedinnhold

Polsk statsborger har fått asyl i Norge

En polsk statsborger har blitt innvilget asyl i Norge etter klagebehandling i Utlendingsnemnda.

Både asylsøkeren og hans advokat er overrasket, men fornøyde.

Menneskerettsforkjemperen Rafal Gawel kom til Norge i januar i fjor sammen med kone og barn. To dager etter ankomsten fikk han avslag på søknaden om politisk asyl fra Utlendingsdirektoratet, UDI, noe han umiddelbart påklaget.

Les også: 1918 asylsøkere i Norge hittil i år

Nå har Utlendingsnemnda (UNE) enstemmig slått fast at klagen tas til følge, skriver VG.

«Det innebærer at klageren er flyktning etter utlendingsloven og at han får oppholdstillatelse i ett år, som kan fornyes og som gir mulighet for familieinnvandring og å få permanent oppholdstillatelse senere, klageren får lov til å arbeide i Norge», heter det blant annet i vedtaket.

Nemnda mener at klageren risikerer forfølgelse ved retur til hjemlandet.

– Så vidt jeg vet, har det i nyere tid aldri skjedd at en statsborger fra EU-landet Polen defineres som flyktning og har fått beskyttelse i Norge. Bevisende som er lagt fram i nemnda, var åpenbart så overbevisende at de kom til denne konklusjonen, sier Oslo-advokaten Lukaz Niedzielski, som er Gawels advokat.

Les også: UNE-sjef Ingunn-Sofie Aursnes slutter

Avdelingsleder Marianne Granlund i Utlendingsnemnda bekrefter at det er svært sjelden at nemnda gir asyl til borgere fra europeiske land.

– Men her var dokumentasjonen så omfattende og klagerens forklaring så overbevisende at nemnda ble overbevist om at han har krav på beskyttelse, sier hun.

Kommentarer til denne saken