RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Polsk utfordrer støtter Stoltenberg

Polens utenriksminister Radoslaw Sikorski (t.v.), her i samtale med EUs utenrikssjef Catherine Ashton, sier han støtter Jens Stoltenberg som ny generalsekretær i NATO.
Polens utenriksminister Radoslaw Sikorski (t.v.), her i samtale med EUs utenrikssjef Catherine Ashton, sier han støtter Jens Stoltenberg som ny generalsekretær i NATO. Foto: Francois Lenoir (Reuters / NTB scanpix)
Sist oppdatert:

Polens utenriksminister Radoslaw Sikorski sier Jens Stoltenberg vil bli en god generalsekretær i NATO, og at Polen vil støtte ham.

Sikorski har selv vært regnet som en av Stoltenbergs hovedutfordrere i kampen om toppvervet, i tillegg til den tidligere utenriksministeren i Italia, Franco Frattini og EU-kommisjonens president, José Manuel Barroso.

Sikorski skriver på Twitter torsdag kveld at Jens Stoltenberg «helt sikkert vil bli en god» generalsekretær i NATO. «Polen vil støtte ham», fastslår han. Twittermeldingen er svar på en kommentar fra en nordmann.

- Vil ikke bekrefte USA-støtte

Den franske avisa Le Monde skrev torsdag at Sikorski kunne få ny aktualitet som kandidat fordi USA etter sigende ønsker en generalsekretær i NATO som kan tale med klar røst overfor Russland.

Storbritannia og Frankrike skal på sin side være mer skeptiske til Sikorski fordi han har vært for involvert i krisen i Ukraina.

Jens Stoltenberg blir trolig ny NATO-sjef.

Torsdag skrev den franske avisen Le Monde at de hadde kilder i USA som ikke vil bekrefte at den tidligere norske statsministeren har støtten til USA og Obama.

Avisen hevder også at Sikorski kan få ny aktualitet som kandidat, fordi amerikanerne ønsker en generalsekretær som kan tale med klar røst overfor Moskva.

Støtte fra Cameron

Det som ihvertfall er sikkert, er at Stoltenberg har støtte fra en annen mektig NATO-aktør, nemlig den britiske statsministeren David Cameron. Onsdag hadde han følgende å si om saken:

– Jeg mener Jens Stoltenberg vil være en utmerket kandidat. Jeg har jobbet tett med ham og mener det vil være svært bra å ha en slik kandidat som har hatt et høyt verv i hjemlandet, sa Cameron til det britiske Parlamentet.

Storbritannias statsminister er nå en av mange mektige statsledere som sier han tror Jens Stoltenberg er riktig mann til å overta ledervervet i NATO.


Holdt tale for AP

Tirsdag stod Stoltenberg på talerstolen på Arbeiderpartiets landsstyre. Der valgte han sine ord med omhu.

- Av respekt for Arbeiderpartiet og prosessen internt i Nato blir det feil av meg å kommentere denne prosessen nå, uttalte han.

- Uansett hva jeg sier, kan det lett bli misforstått. Det er ingen tjent med. Jeg er glad for den forståelse jeg har møtt i partiet for denne holdningen, sa han.

Rask avklaring

Danske Anders Fogh Rasmussens etterfølger som ny generalsekretær i NATO trenger i teorien ikke å være på plass før i september. Men de mange spekulasjonene den siste tiden har fått flere norske politikere, blant dem Stoltenberg selv og statsminister Erna Solberg (H), til å uttrykke håp om en rask avklaring.

VG skrev torsdag at Stoltenberg kan bli utnevnt til ny NATO-sjef 1. eller 2. april.

Ifølge Fogh Rasmussens tidligere medarbeider Michael Ulveman er det Stoltenberg som får jobben.

Jens Stoltenberg har ikke offisielt bekreftet sitt kandidatur, men han har heller ikke avkreftet at han er aktuell for jobben. Det har allerede fått mange analytikere til å slå fast at han er ferdig i norsk politikk for denne gang.

En avgjørelse i NATO må imidlertid være enstemmig. Det betyr at hvert av den transatlantiske forsvarsalliansens 28 medlemsland kan stanse en kandidat. Ingen ting er dermed definitivt avgjort før det er satt på papiret. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere