*Nettavisen* Nyheter.

Polske Donald Tusk blir ny EU-president

Polens statsminister Donald Tusk blir ny EU-president. Foto: Alain Jocard (Afp)

- Dette er et viktig øyeblikk for landet mitt, sier polske Donald Tusk om den nye jobben.

30.08.14 20:56

Dette blir bekreftet av sittende EU-president Herman Van Rompuy på Twitter.

Tusk avløser dermed belgiske Van Rompuy og skal ha hatt bred støtte for sitt kandidatur blant EU-landene, ifølge diplomater. Han har vært polsk statsminister siden 2007 og representerer det konservative partiet Borgerplattformen.

En av Tusks viktigste oppgaver blir å bygge kompromisser i et ofte sprikende EU, og Van Rompuy understreker at han har alle landene i ryggen.

– Tusk er en av veteranene, sier han om avløseren sin.

Polakken er blitt kritisert for manglende engelskkunnskaper og snakket på polsk med pressen etter utnevnelsen.

– Men jeg lover at den første pressekonferansen i desember skal være på engelsk, jeg skal være hundre prosent klar, sa han.

Tautrekking

Tautrekkingen om den nye presidenten har pågått i flere måneder, og Danmarks sosialdemokratiske statsminister Helle Thorning-Schmidt ble helt til det siste nevnt blant kandidatene.

Selv har hun hele tiden sagt hun ikke er kandidat og gratulerte lørdag Tusk med jobben.

Eurokrisen har vært nærmest totalt dominerende på EUs dagsorden i mange år. Når Tusk nå overtar, vil han måtte jobbe videre med å skape større økonomisk vekst i EU for å få slutt på gjeldsvekst og budsjettunderskudd.

I tillegg har EU fått hendene fulle med å håndtere det stadig mer spente forholdet til Russland. EU har i flere runder vedtatt sanksjoner mot Russland på grunn av landets fremferd i Ukraina.

Russland-kritiker

Tusk har markert seg som en av EUs skarpeste kritikere av Russlands politikk, og valget av ham sender dermed også et klart signal til Russlands president Vladimir Putin.

I lys av konflikten med Russland har Tusk også tatt til orde for at EU i langt større grad må samarbeide bedre for å gjøre seg mindre avhengig av russisk energi.

Donald Tusk blir nå også ett av EUs viktigste ansikter utad, sammen med EU-kommisjonens nye president Jean-Claude Juncker og EU-parlamentets president Martin Schultz. (©NTB)

Slått bevisstløs like før målgang i BirkenLars Berger vant Birkebeinerrittet suverentJonas startet bedrift som 24-åring, fem år senere omsetter han for 50 millionerKristine Fjeld (16) er Birkebeinerrittets yngste jente

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.