– Russland har truet USAs sikkerhet, og vi kan ikke la oss binde av denne avtalen lenger når Russland skamløst bryter den, sier Pompeo.

Nå har president Donald Trump bestemt seg for å skrote avtalen. Grunnen er at Russland har utplassert en ny type raketter som amerikanerne mener er forbudt under avtalen.

USA anklaget Russland for å ha brutt avtalen ved å utplassere en ny type raketter, kalt SSC-8. Russland derimot nekter for at rakettene utgjør et brudd på avtalen.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sa følgende i slutten av januar:

- Avtalen er nå i fare, og dessverre har vi ikke sett noen tegn på gjennombrudd.

Tar seks måneder

USA uttalte allerede på NATOs utenriksministermøte i desember, at hvis Russland ikke har begynt å overholde avtalen igjen, innen 2. februar, så vil de sette i gang prosessen med å trekke seg ut av den.

Det kunngjorde altså utenriksminister Mike Pompeo, dagen før 2. februar, og nå starter prosessen med å trekke seg ut. Den kommer til å vare i seks måneder.

Fra lørdag av vil USA ikke lenger anse seg bundet av avtalen, opplyser Pompeo.

Les også: Stoltenberg: Ingen tegn til gjennombrudd om INF

Pompeo la til at USA fortsatt ønsker samarbeid med Russland om nedrustning.

Får full støtte

INF-avtalen ble inngått mellom USA og Sovjet i 1987. Den forbyr alle landbaserte raketter av mellomdistansetypen. Amerikanerne trekker seg nå fra avtalen, fordi de mener Russland bryter den.

Russland har selv nektet for at de nye rakettene er avtalestridige.

De allierte i NATO erklærer derimot full støtte til USA, og gir Russland ansvaret for at avtalen nå ligger an til å bryte sammen.

«Vi ber Russland om å bruke de gjenværende seks månedene til å vende tilbake til full og verifiserbar overholdelse for å bevare INF-avtalen», heter det i en felles erklæring fra de allierte.

(©NTB)