RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pondus banker Donald

Sist oppdatert:
Vi kommer stadig oftere ut av bokhandelen med en tegneserie under armen, og som regel er tegneren norsk. Si din mening om norske tegneserier her.

Bokhandlerkjeden Norli økte i fjor omsetningen av tegneseriebøker med hele 29,5 prosent fra året før. Dette sier mye om hvordan tegneseriene har inntatt bokhandelen de siste årene, skriver Newswire.

– Det startet da Tommy og Tigeren begynte å komme ut i bokform på slutten av 80-tallet. Men det var først da de norske tegneserieforfatterne relativt nylig begynte å komme med bøker at det virkelig tok av, sier bokansvarlig i Norli Siren Marøy.

Frode Øverlis bøker om Pondus og vennene hans dominerer salgslistene. Så langt er de tre bøkene trykket opp i utrolige 128.000 eksemplarer. En annen populær norsk serieskaper er Karine Haaland.

– I Norge kom vi ganske sent i gang med å lese tegneserier i bokform. Nedover i Europa har dette derimot vært tradisjon i mange år. Men der har de hele tiden hatt sine egne helter, som Tintin og Asterix. Nå kommer det stadig flere norske serier, og vi ser at det tar av her også, sier Marøy. Hun tror de norske serienes suksess har mye å gjøre med at de i større grad avspeiler norsk virkelighet og mentalitet enn de utenlandske gjør.

De fem mestselgende tegnerseriebøkene i februar, basert på salgstall fra Norli.

1. Pondus: Hat trick (Frode Øverli)
Den tredje boken om den fotballgale Pondus kom ut før jul og er hittil trykket i hele 40 000 eksemplarer. Med knokkelknasende old boys-fotball og katastrofesjekking fra kompisen Jokke.

2. Streng, men urettferdig (Karine Haaland)
Norges kanskje mest respektløse tegneserietegner sparker i alle retninger igjen. Bli med Harald og Sonja på Plata, se Sponheims karriere som raner, opplev levende imamer ved høylys dag, og bramfrie mødre som fôrer sine små med truede dyrearter.

3. Pondus: Første omgang (Frode Øverli)
Inneholder de første årene av Pondus kronologisk – nesten 500 striper. Viser hvordan den gamle Pyton-tegneren Øverli har utviklet serien. Tegningene blir spissere utover i boken, og Øverli finner sin typisk forenklede og kantete form.

4. Pondus: Andre omgang (Frode Øverli)
Runde to. Vi møter igjen sofapoeten, bussjåføren og fotballfanatikeren Pondus og vennene hans.

5. Donald Duck & Co, de komplette årgangene 1957, del 4 (Walt Disney / Svein Erik Søland)
Verdens eldste and lever fremdeles sterkt. ’De komplette årgangene’ er originalgjengivelser av alle de første årgangene av Donald Duck & Co, med spesialhefter. I tillegg til historiene inneholder hver bok et forord som setter de originale bladene i et historisk perspektiv.

Hvilken norsk tegneserie mener du er best? Si din mening i diskusjonsforumet under.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere

Mest lest