RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Popart-legenden inntar Norge

Sist oppdatert:
Andy Warhols bilder kommer til Oslo.

(SIDE2): - Med «Andy Warhol by Andy Warhol» ønsker vi å vise utviklingen i hans karriere og fokuserer på tema som de politiske og religiøse budskapene man kan finne i Warhols kunst, sier museumsdirektør Gunnar B. Kvaran.

Lørdag 13. september åpnes dørene for publikum på Astrup Fearnley-muséet i Oslo.

Den store anledningen er utstillingen av en rekke Andy Warhol-verker, inkludert 44 av hans berømte malerier.

Tidligere Warhol-assistent i Oslo
En av Warhols tidligere assistenter, fotograf/poet/filmskaper Gerard Malanga, er involvert i utstillingen og var på plass i Oslo for å snakke om sin avdøde venn.

- På den tiden jeg møtte Andy var han en veldig sjenert og nonverbal fyr. Men han var alltid ekstremt nysgjerrig og stilte spørsmål hele tiden, sier Malanga til Side2.

Malanga var med da Warhol kjøpte sitt første videokamera en gang på sekstitallet, men nekter å ta æren for at Warhol etter hvert utviklet seg til en innflytelsesrik filmskaper.

- Han hadde hele tiden snakket om å begynne med film. Jeg bare viste ham hvor han kunne få tak i et kamera. Men en viktig ting å få frem om Andy er hvor lett han var å jobbe med. Jeg ble overrasket i starten, da de fleste kunstnere ofte er einstøinger i sitt arbeid. Han spurte meg så ofte om råd at jeg følte noen ganger meg som en guide, ler han.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Leken og morsom
Andy Warhols arbeid fascinerer fortsatt mange. Malanga mener forklaringen er enkel.

- Andy kom med en masse friske idéer som var helt nye på den tiden. Kunsten hans er også veldig leken og morsom å se på. Så jeg tror hans verker vil fortsette å være relevante i mange år fremover.

- Hva slags innflytelse hadde Andy på deg som kunstner?

- Han hadde ingen direkte innflytelse på poesien eller fotografiene mine. Men han lærte meg mye om det å være nysgjerrig på et personlig plan, forklarer Malanga.

Viser film på Cinemateket
I sammenheng med utstillingen på Astrup Fearnley skal Malanga vise tre av sine egne filmer på Cinemateket i Oslo. Gjengangstematikken er Andy Warhol og miljøet rundt legendariske The Factory.

- Den første heter «Portraits Of The Artist As A Young Man» og er en stumfilm filmet I 1964 og 1965. Målet med denne filmen var rett og slett å dokumentere hvordan Andy så ut på den tiden.

De to andre heter henholdsvis «Gerald Malanga Film Notebooks» (en samling tidligere usett materiale fra The Factory) og «In Search Of The Miraculous» (en mer personlig film fra 1967, basert på et forhold til en kvinne). Første forestilling er fredag 13. September kl. 18.00.

Første gang i Norge
Malanga er i Norge og Skandinavia for aller første gang, men kan røpe at han likevel har hatt et visst inntrykk av det kalde nord på forhånd.

- Er ikke Grieg norsk? Han er en av mine absolutte favorittkomponister. Jeg hadde også sett en dokumentar på TV om reinsdyrene i Nord-Norge som jeg likte veldig godt. Og så husker jeg en bra Hollywood-film fra 40-tallet som heter «I Remember Mama». Den handlet om en norsk familie som flyttet til USA og San Fransisco. Nydelig film, ler han.

«Andy Warhol By Andy Warhol» åpner på Astrup Fearnley-muséet lørdag 13. september kl. 14.00

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere