RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Populist vil bli president

Foto: JUSSI NUKARI (Afp)
Sist oppdatert:
Lederen av populistpartiet Sannfinnene, Timo Soini, satser på å bli Finlands neste president.

I april seiret den karismatiske 49-åringen og hans parti stort i det finske riksdagsvalget med en framgang fra 5 til 39 mandater i nasjonalforsamlingen.

Nå vil Soini forsøke å etterfølge sosialdemokraten Tarja Halonen i presidentstolen.

Pliktfølelse?

Presidentvalget i Finland skal skje i januar 2012. Men om han makter å gjenta suksessen fra valget tidligere i år, er høyst usikkert.

På meningsmålingene får han klart mindre støtte for sitt presidentkandidatur enn valgresultatet hans parti oppnådde. Derfor sitter mange igjen med et inntrykk av at Soini har kastet seg inn i kampen om å bli president mer av pliktfølelse overfor sitt eget parti enn at ha virkelig ønsker å bli Finlands neste president. Hvis finske velgere gjør som de har for vane; å stemme på en måte i riksdagsvalget og en annen når det er presidentvalg, så taler ikke det til Soinis fordel

Sterk motstander

Samlingspartiets presidentkandidat Sauli Niinistö leder på meningsmålingene. Det har han gjort de siste årene. I den siste undersøkelsen fikk Niinistö støtte fra mer enn halvparten av de finske velgerne. Hvis ingen av kandidatene oppnår over 50 prosent oppslutning i første runde, må velgerne stemme en gang til mellom de som oppnådde best resultat. Fortsetter støtten til Niinistö på samme nivå som hittil, kan det altså se ut som det er nok med én valgomgang for å bestemme hvem som blir Finlands neste president.

Skulle det bli to valgomganger, tror det fleste at finalerunden kommer til å bli et oppgjør mellom Niinistö og den tidligere sosialdemokratiske statsministeren, Paavo Lipponen. Den omstridte Paavo Värynen ble Senterpartiets kandidat fordi ingen andre ville, og de færreste anser han som en reell utfordrer til å bli president. Värynen forventes dessuten å måtte konkurrere med sannfinnenes Soini om stemmer fra EU-motstanderne. Andre nominerte kandidater er Pekka Haavisto fra De grønne og Eva Biaudet fra Svenska folkpartiet.

(ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere