Gå til sidens hovedinnhold

Populistisk bullshit fra Espen Thoresen

Så lenge kvinners rettigheter er til salgs må Espen Thoresen forvente å både se og høre oss - uavhengig av hva slags ignorant whataboutism han lirer av seg i retur.

Jeg har aldri hatt særlig tro på at hverken jeg eller andre innehar synske evner. Med det sagt må jeg innrømme at det er litt festlig hvordan jeg i går, nærmere bestemt klokken 14:52 publiserte innlegget Metoo, maktkåthet og uunnværlig fedre der jeg blant annet påpeker hvordan det hvert år er plenty av dem som mener at kvinnedagen er vås.

Klokken 15:02, altså 10 minutter senere, bekreftes denne påstanden.

I selveste Morgenbladet beskriver Espen Thoresen hvordan han syns det er synd at 8. mars-toget nok en gang blir frontet av populistisk symbolpolitikk.

For å sitere jurist og kommentator i Dagsavisen, Magnus Forsberg (Twitter):

Gratulerer med episode én million av «Mann har rørende mye omsorg for fattige/muslimske kvinner men kun når det skal brukes til å avfeie andre deler av kvinnekampen».

Populistisk bullshit og farlig retorikk

Thoresen beskylder årets hovedparole (Forsvar selvbestemt abort. Fjern nemndene) for å være populistisk. Personlig er det lenge siden jeg har lest mer populistisk vås på linje med det Thoresen har produsert og Morgenbladet valgt å trykke.

For å virkelig spisse sitt angrep på hovedparolen bruker Thoresen en skremmende retorikk. Han beskriver den blant annet «som å forsvare retten til gjennomsnittlig åtte fosterdrap i året.»

Fosterdrap. Tygg litt på den.

Gjennom sirlig bruk av whataboutism, mansplaining, pro life-argumenter og ikke minst forhistorisk begrepsbruk som avslører mørkemannholdninger kjører han på - det skal han ha. Null bremser. Bruker alle de gamle triksene i boka. Det er bare synd han har valgt å hente disse fra en nedstøvet bok fra 50-tallet, eller fra et et eller annet konservativt bedehus.

Les også

Metoo, maktkåthet og uunnværlig fedre

Abortkampen er internasjonal

I Norge ser vi nå hvor lett kvinners selvbestemmelse over egen kropp kan forhandles bort. Som valuta i kampen om makt. Litt etter litt. Vi trenger heller ikke å reise særlig langt for å se at små angrep har endt i totalforbud og kvinneundertrykking på høyeste nivå.

Så lenge kvinners rettigheter og selvbestemt abort er til salgs må Thoresen forvente å både se og høre oss - uavhengig av hva slags ignorant whataboutism han lirer av seg i retur. Dette er et privilegium vi har her til lands, vi kan demonstrere og vi kan kjempe for å bli hørt både på egne og andres vegne. Fordi, og dette kan komme som et sjokk på enkelte, det er ikke menn som Espen Thoresen vi kjemper for. Vi kjemper en internasjonal kvinnekamp - og abortkampen er en kjernesak.

Før menn som Thoresen skal kritisere oss som faktisk står på barrikadene får de pokker meg sette seg inn i alle parolene som pryder årets markering. Det internasjonale er på plass, i år som alle andre år.

Gjennomsiktig logikk

Dersom vi skal følge Thoresens egen logikk finnes det definitivt større problemer han kunne skrevet om enn at kvinnekampen ikke alltid har nøyaktig det fokus han ønsker. Men nei, han tyr heller gode gamle hersketeknikker for å holde kvinner tyste.

Hva med å rydde i eget reir? Thoresen kunne lett valgt å hedre de parolene han mener fortjener mer oppmerksomhet, og fortalt oss hvilken parole han selv skal gå bak. Jeg mener, når han er såpass opptatt av kvinners rettigheter at han tar seg tid til å bli provosert over en parole han er uenig i, så regner jeg med at han stiller opp i tog?

Kommentarer til denne saken