RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Portforbud over hele Egypt

Foto: Afp
Sist oppdatert:
Over 800 skadet i Kairo fredag.

Det er åpne flammer og røyk i gatene i Kairo. En statlig TV-kanal melder fredag kveld at portforbudet som tidligere kun gjaldt byene Kairo, Suez og Alexandria, nå gjelder over hele landet.

AP melder at tusenvis av demonstranter forsøker og storme utenriksdepartementet og statlige TV-bygninger i Kairo.

Fra klokka 17.00 har det vært portforbud i byene Kairo, Alexandria og Suez. Portforbudet har ikke stoppet demonstrantene som fortsatt lager kaos i gatene.

Husarrest
Klokka 15.39 norsk tid ble det meldt om at opposisjonslederen og fredsprisvinneren Mohamed ElBaradei har blitt satt i husarrest, melder AP.
Politiet skal ha stasjonert seg utenfor hjemmet til ElBaradei og gjort han oppmerksom på at han ikke kan forlate huset sitt etter at han sluttet seg til titusener av demonstranter i Kairo fredag.

Sikkerheten skal være svært høy utenfor hjemmet til fredsprisvinneren.

Det er sammenstøt mellom politi og tusenvis av demonstranter i Kairo. Demonstrasjoner flere steder i Egypt. Mohamed ElBaradei og tilhengere ble møtt med vannkanoner etter fredagsbønnen.

Saken oppdateres.

Ifølge APs reporter ble ElBaradei og hans meddemonstranter møtt med vannkanoner.

«Egypt er isolert av et regime som synger på siste verset»

Mohamed ElBaradei til Guardian

Muhamed ElBaradei, som i 2005 vant Nobels fredspris, uttalte fredag at president Hosni Mubaraks regime nå går mot slutten.

- Egypt er isolert av et regime som synger på siste verset, sa ElBaradei i en uttalelse til Guardian.co.uk .

Følg begivenhetene i Egypt direkte her

Nyhetsblogg på Guardian.co.uk

Twitter-feed fra The Daily News Egypt (DNE)

AlJazeera direkte på Twitter (AJELive)

Fredagens demonstrasjoner mot president Hosni Mubarak startet ved 12-tiden norsk tid, klokka 13 lokal tid i Egypt.

Straks etter fredagsbønnen og gudstjenester ble det meldt om sammenstøt mellom opprørspoliti og demonstranter i Kairo ved en moske der Mohamed ElBaradei deltok og krevde slutt på Mubaraks regime, melder Al Jazeera og AFP.

ElBaradei ble av politiet etterpå bedt om å holde seg inne i moskeen.

Tusenvis deltar i Kairo, Alexandria, Suez og andre steder i Egypt. Meldinger om sammenstøt, melder The Daily News Egypt på Twitter.

Politi bruker tåregass og gummikuler i Alezandria, ifølge AFP.

Det meldes om sammenstøt også i Sharqiya. I Demyat, Menia og Damanhour er det også demonstrasjoner.

13.00: Fredelige demonstrasjoner med minst 2000 deltakere i Maadi på vei til Dar El Salam, melder øyenvitne i følge DNE på Twitter.

14.14: Det blir rapportert om at en kvinnelig demonstrant har blitt drept ved Tharir Square i sentrum av Kairo

14.33: Tusenvis av polititropper er plassert i byen Suez. Politiet bruker vannkanoner og tåregass for å holde demonstrantene unna. Det blir også meldt om at politiet skyter gummibelagte stålkuler inn i folkemengden, melder Al Jazeera på Twitter.

14.55: Flere demonstranter har besvimt på grunn av tåregassen som blir brukt av politet.

15.11: - Kairo ligner på en krigssone for øyeblikket, melder Al Jazeeras korrespondent i Kario.

15.46: Egyptere bærer en død kropp gjennom Suez etter sammenstøt med politiet, mens de roper: De drepte min bror, melder Reuters.

16.05: En er drept og en mende mennesker er såret etter sammenstøt i den østlige byen Suez. Store folkemengder har masjert gjennom byen, menneskene har blitt statig mer voldelige og viser mer sinne.

16.21: Det skal være millitærkjøretøy i Kairos gater. Disse fikk en varm velkomst av demonstrantenen, som ber om beskyttelse fra politiet, melder Al Jazeera.

16.29: En egyptisk statlig fjernsynskanal melder om at det kommer til å være portforbud i byene Kairo, Alexandria og Suez mellom klokka 18.00 og 19.00 lokal tid (mellom 17.00 og 18.00 norsk tid). Millitæret skal bistå politiet, melder Reuters.

17.03: Portforbudet har startet, likevel er tusenvis av mennesker ute i gatene og demonstrerer, melder Al Jazeera.

17.10: Pansrede kjøretøy har blitt påtent av demonstranter selv om det er portborbud.

17.33: Det er kaotiske tilstander i Kairo. Flammer og røyk dominerer himmelen.

17.57: Demonstranter hopper på millitærkjøretøy og skudd blir avfyrt.

18:12: Utenriksminsister i USA, Hillary Clinton sier at «USA er dypt bekymret over bruk av makt mot demonstrantene»

18:40: Portforbudet som tidligere kun har vært gjeldene i Kairo, Alexandria og Suez, gjelder nå over hele landet.

19.17: Da mørket falt i Kario, ble millitæret plassert ute i gatene og det er flere branner i byen.

19.30: Teleselskapet Vodafone har blitt beordret å kutte mobiltelefonforbindelsen i noen områder i Egypt, melder CNN.

19.40: Antall skadde personer under fredagens demonstrasjoner skal nå være 870. Minst to personer skal være drept, melder Reuters.

19.41: Millitære kjøretøy skal ha gruppert seg i Kairo. Hovedkvarteret til partiet NDP skal være påtent.

19.42: En tjenestemann ved Kairos flyplass melder om at et antall internasjonale flyselskaper har kansellert flyvninger til Kairo over natten. EgyptAir sier at flyvningene får lande, men at avganger er kansellert fra klokka 21.00 lokal tid.

19.57: Al Jazeera melder om at en gruppe av den egyptiske presidentens vakter baner seg vei mot hovedkvarteret til Egypts statlige kringkasting, antagelig for å beskytte bygningen mot demonstranter.

20.41: En sentral person i Obama-administrasjonen sier at USA vil gjennomgå bistansmidlene Egypt mottar av USA. Det er snakk om 1, 5 milliarder dollar.

20.56: Nyhetsbyrået AP melder om at et egyptisk passasjerfly har nødlandet i Athen etter en mulig bombetrussel. Alle passasjerene skal være brakt i sikkerhet.

Her trosser demonstrantene portforbudet og forsøker å velte et kjøretøy i vannet:

Reiseråd
Utenriksdepartementet gikk fredag ettermiddag ut med reiseråd for Egypt: UD fraråder reiser som ikke anses som nødvendige til byene Kairo, Alexandria og Suez. Norske borgere som planlegger å reise til Egypt, eller allerede oppholder seg der oppfordres til utvise aktsomjht og å følge med på ambassaden i Kairo sine hjemmesider for å oppdatert informasjon.

Se video av vannkanon-angrepet her:

Se de siste videobildene fra Egypt her

- Unngå store folkemengder
- Vi oppfordrer folk til å holde seg orientert gjennom våre nettsider og lokalt media samt følge med på meldinger fra lokale myndigheter, sier kommunikasjonsrådgiver Frode Andersen i UD til Nettavisen.

Han anbefaler at folk holder seg unna demonstrasjonene.

-Unngå å oppsøke demonstrasjoner og store folkemengder.Så langt er det ingenting som indikerer at demonstrasjonene er rettet mot utlendinger og utenlandske turister, sier han videre.

Her finner du reiseinformasjon fra UD.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre oppfordrer egyptiske myndigheter til å avstå fra voldsbruk.

- Jeg beklager dypt at liv har gått tapt under demonstrasjonene i Egypt, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

De siste dagene har det vært flere omfattende demonstrasjoner i Egypt.

- Ytrings- og forsamlingsfrihet er grunnleggende menneskerettigheter, og forutsetninger for en demokratisk utvikling. De omfattende demonstrasjonene kan sees som et tegn på at politiske ytringer i begrenset grad får komme til uttrykk i Egypt, sier utenriksministeren.

Statsminister Jens Stoltenberg skrev på Twitter fredag kveld at han følger utviklingen i Egypt nøye. «Jeg oppfordrer myndighetene til å avstå fra å bruke vold og tillate fredelige protester.»

Her er videoer av opptøyene:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere