Gå til sidens hovedinnhold

Positiv detalj blant de smittede forrige uke: - Dette viser at vaksineringen funker

Helsebyråd Robert Steen med oppløftende vaksinenyheter.

Oslo er inne i sin sjette måned med strenge restriksjoner, og med varmere vær i vente er det mange som er utålmodige.

Dessverre så må den utålmodige smøre seg med litt mer tålmodighet, det blir sannsynligvis strenge tiltak en stund til. Helsebyråd i Oslo, Robert Steen (Ap), har imidlertid noen gode vaksinenyheter å komme med.

Kun syv prosent smittede over 60 år sist uke

- Det jeg ser av tallene mine er at kraften i vaksinen gjør at eldresmitte i byen har blitt ganske voldsomt redusert, sier han til Nettavisen og fortsetter:

- Når vi forrige uke hadde 1628 smittede, var det kun syv prosent som var over 60 år. Det tror jeg ikke så mange har fått med seg, og det er en god illustrasjon på det vaksinen gjør.

Les også: Guldvog håper å starte gjenåpningen i slutten av mai

Byråden forklarer at vaksinen ikke bare beskytter deg fra å bli smittet, men den beskytter også for overføringen av smitte mellom mennesker.

- Om man tenker at de over 60 år har venner som er litt eldre og dermed vaksinert, så er risikoen for å bli smittet lavere.

Steen sier dette viser at eldresmitten Oslo er på vei ned, og at det gir han et håp om at når flere og flere blir vaksinert, vil smittetallene gå ned.

- Vi kan se åpninger raskere mot sommeren når vi ser effekten av massevaksinering. Ofte er det vaksiner som er veien ut av pandemien, og mens vi venter på de må vi være så flinke vi bare kan for å holde smitten nede.

Utepilsen må imidlertid vente

Til tross for disse gode nyhetene, betyr ikke det at alle restriksjoner vil bli borte med det første. Alkoholserveringen i Oslo har vært stengt siden november, og det ser ikke ut til at kranene vil skrus på i nær fremtid.

- Folk har lyst til å høre dato og klokkeslett, men det er dessverre sånn at det er smittetrykket som bestemmer når man kan sitte ved et bord og ta seg en pils med venner.

Les mer: 704.362 nordmenn har fått første dose av koronavaksinen

Byråden forteller at det må gjøres en totalvurdering av smittesituasjonen, som igjen avgjør når tidspunktet for alkoholservering kommer.

- Når det er, tror jeg helt ærlig det er ingen som vet. Det som avgjør er hvor flinke vi er til å holde smittevernreglene og vaksine - det er de to tingene som er avgjørende, sier Steen.

Annerledes 17. mai

Årets 17. mai-feiring vil mest sannsynlig ikke bli slik vi har opplevd den i så mange år tidligere, med unntak av den i fjor.

- Nå er det litt over en måned til 17. mai. Smittetallet forrige uke var på 1628, det er det fjerde høyeste smittetallet vi har hatt denne pandemien. Jeg tror sannsynligheten er stor for at vi får en 17. mai som er nærmere den i 2020 enn den i 2019, sier Steen.

Han er imidlertid sikker på at om årets 17. mai blir mer lik den i fjor kontra 2019, så vil folk tilpasse seg og være kreative - og skape en god feiring allikevel.

- Det kommer ikke til å bli like kjipt som i fjor, det kommer til å bli bedre. Men det er også viktig å understreke at jeg har ingen fasit for fremtiden.

Byråden sier at om det er noe pandemien har lært oss, så er det at fremtiden er usikker, og at den ikke kan spås med 100 prosent nøyaktighet.

- Det som skjedde i fjor var jo også vanskelig å forutse. Vi stengte ned landet 12. mars, vi gikk i isolasjon og det funka. Det var mange epidemiologer som sa at det ikke kom til å funke, og det viser egentlig at ingen av oss har mye erfaring med denne typen pandemier.

Les også: Raymond Johansen sier Oslo er på god vei mot gjenåpning

Usikker ferie

Som vi nå vet virket isolasjonen, og sommeren 2020 var smittetallene lave, og restriksjonene langt færre. Ifølge Steen var det så lite som 10 smittede i uka når smitten var på sitt laveste. Til sammenligning var det oppe i 200 på én dag søndag.

For å kunne åpne opp, og dermed reise, må smittetallet være lavere enn det er i dag. Helsebyråden forklarer at grunnen til smittenedgangen i fjor var sannsynligvis en kombinasjon av strenge tiltak og godt vær.

Men det er også en viktig forskjell fra i fjor som må tas med i beregningen, nemlig den britiske mutasjonen. Denne typen treffer ifølge byråden mye sterkere og flere grupper, og Oslos befolkning har blitt truffet hardere.

Samtidig blir flere og flere vaksinert, rundt 93.000 personer har fått sin første vaksinedose i Oslo, og 35.000 av disse er fullvaksinerte.

- I løpet av denne og neste uke skal Oslo få nesten 40.000 doser med vaksine, og jo flere vi får vaksinert, jo større er mulighetene for at smitterisiko reduseres.

Folkehelseinstituttet har antatt at hele den voksne befolkningen i Oslo har blitt vaksinert til sommeren.

- Da stiller det med ferier seg i et helt annet lys igjen. Det er et kappløp mellom vaksine og virus om dagen.

Les mer: Nakstad om et mulig scenario uten AstraZeneca-vaksinen

Takker befolkningen

- Er det noe du vil si til Oslos befolkning?

- Med fare for å bli litt kjedelig, så vil jeg si tusen takk til de 700.000 menneskene i Oslo som er i bunn og grunn ekstremt flinke i forhold til smittevernsatferd. De passer på hverandre, og bidrar til at vi tross alt klarer å holde pandemoen under en viss kontroll, sier Steen.

Han sier at dette er en stor påkjenning for mange, større enn de fleste av oss er i stand til å forestille seg.

Les også: Gjentatte pandemi-advarsler ble nedprioritert: - Finnes ingen unnskyldning i verden

- Til alle de som har stått i vanskelige situasjoner, skal vi på vegne av byrådet rekke en stor takk. Det er som jeg pleier å si, ikke en global pandemi vi har stått overfor, det er millioner av tragiske skjebner over hele verden som har vært utsatt for noe ganske drøyt, avslutter helsebyråden.

Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial