RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Positiv Greenspan

Sist oppdatert:
USAs sentralbanksjef Alan Greenspan er fornøyd med utviklignen i den amerikanske økonomien, men advarte mot å bli for komfortable med situasjonen
- Alt fortalt, ser økonomien ut til å ha gått inn i 2005 ekspanderende i et rimelig godt tempo, med inflasjon og inflasjonsforventninger godt forankret, oppsummerte Fed-sjefen Greenspan i sin tale til senatets bankkomité.

Fed-sjefen kom ikke med noen overraskende kommentarer som kunne få øynene blant makroøkonomene på Wall Street til å sperre opp øynene. Det kom heller ingen nye signaler rundt styringsrenten, som sentralbanken gjentok ved sist møte vil bli satt opp i et avmålt tempo.


Inflasjonen som er et viktig element i Feds økonomiske politikk er i Greenspans øyne ikke noe problem i dagens situasjon. Han noterte at tross en bedre økonomisk vekst er inflasjonen fortsatt lav.

Greenspan noterte også at den inflasjonsjusterte renten fortsatt er ganske lav, tross seks rentehevninger av 25 basispunkter på rad. Styringsrenten i USA ligger etter siste rentemøte på 2,50 prosent.

Han trakk i kveld frem en gammel kjepphest, produktiviteten, som ifølge Greenspan kan lede til eskalerende arbeidskostnader dersom produktiviteten faller tilbake over en lengre periode. De siste produktivitetstallene var overraskende lave.

Greenspan fremholdt som tidligere at produktiviteten fortsatt vil være en nøkkelfaktor for inflasjonsutviklingen videre.

Sentralbanksjefen kom med en liten pekefinger til rentemarkedet etter at den siste renteøkning førte til et fall i de lange rentene. Finansmarkedene generelt ser ifølge Greenspan ut til å være optimistiske.

Han kom også med en advarsel om å bli for komfortable, og viste til at tidligere perioder med stor tiltro til økonomien hadde ledet til overdrivelse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere