*Nettavisen* Nyheter.

Postbudet tappet 11.000 fra Edmunds konto

Foto: Privat

- Det er klart at det kom som et sjokk.

02.02.13 21:20

En kvinne i 20-årene er tiltalt for bedrageri etter at hun utnyttet sin stilling som lørdagspostbud til å stjele og misbruke bankkort, skriver Nordlys.

Av tiltalebeslutningen kommer det fram at kvinnen skal ha misbrukt totalt 15 kort og koder tilhørende kunder i perioden 18. februar 2012 til 16. mai samme år.

Det største uttaket er fra Handikapforbundet, på hele 94.891,54 kroner. De andre uttakene er i størrelsesorden fra 5.000 kroner til 27.155 kroner.

Totalt sett beløper de samlede uttakene seg til 262.558,06 kroner.

Sjokkert
Edmund Kjell Wang (30) er en av de mange berørte personene. Tidlig i mai 2012 ble han svindlet for i underkant av 11.500 kroner av postbudet.

- Jeg hadde byttet bank og var blitt prakket på et kredittkort, forteller Wang til Nordlys.

I stedet for å motta kredittkortet mottok han et varsel om at kredittgrensen på 10.000 kroner var overtrukket.

- Det er klart at det kom som et sjokk, men banken var veldig behjelpelig med å rydde opp i det inntrufne, opplyser 30-åringen.

Han reagerer imidlertid på at ikke pinkoder og bankkort blir sendt rekommandert.

- Jeg har også blitt litt mer oppmerksom på at posten jeg venter på kommer fram.

Skeptisk
Anniken Solstrand (29) og Nina Risnes (37) opplevde også å bli svindlet av jenta i 20-årene.

Solstrand som var det første offeret er i dag bosatt på Finnsnes, men bodde i Tromsø da postbudet stjal hennes nye kort og misbrukte det for nesten 13.000 kroner.

Det største beløpet var blitt belastet fra klesbutikken Mas i Tromsø sentrum.

- Jeg dro og snakket med betjeningen og de husket den unge jenta som hadde kjøpt en veldig dyr veske. De var behjelpelig med å finne fram bildene fra overvåkningskameraene, forteller hun til Nordlys.

Solstrand fikk tilbake pengene av banken, men hos politiet fikk hun beskjed om at de ikke hadde kapasitet til å følge opp saken.

- Jeg følte meg først mistenkeliggjort av banken og skjønte først hva som hadde skjedd da jeg leste om pågripelsen av postbudet i avisene. Da følte jeg meg lettet, forteller 29-åringene.

Beklagelig
Kommunikasjonsdirektør Stig Arne Engen hos den aktuelle banken, Sparebank Nord-Norge, beklager at kunden har følt seg mistenkeliggjort.

- Det er høyst beklagelig. Hun er blitt utsatt for noe som ikke er ønskelig og da skal vi ta vare på våre kunder, sier Engen.

Samtidig påpeker han viktigheten av å stille de berørte kontrollspørsmål.

- Dette er for å kartlegge hvordan svindlere opererer.

Nina Risnes hadde også en ekkel opplevelse da hun oppdaget det var trukket i overkant av 27.000 kroner fra et Bank Norwegian-kort i hennes navn.

- Det var et kort jeg bestilte for å få bonuspoeng på reiser, men uten å motta kortet fikk jeg plutselig en regning på 27.000 kroner, forteller Risnes.

Bank Norwegian har nemlig også en funksjon som kredittkort.

- Dette er sikkert noe som kan skje igjen, men jeg håper selvfølgelig at jeg slipper å oppleve det, sier hun.

Pågrepet på jobb
Politiet ble klar over situasjonen 16. mai i år. De slo til 18. mai og arresterte kvinnen i 20-årene da hun kom på jobb på postterminalen i Tromsø.

I etterkant ble det oppdaget over 200 brev med bankkort hjemme hos kvinnen. Enn videre gjorde man også beslag i en rekke brev med bankkoder.

- Dette er en veldig stygg sak, vi beklager på det sterkeste overfor våre kunder, sier en ydmyk informasjonssjef Pål Jakobsen i Posten til Nordlys.

Ifølge Jakobsen har Posten mange og strenge rutiner for å unngå tyveri.

- Vi kan likevel aldri gardere oss hundre prosent. Et postbud er alene på ei rute.

Nulltoleranse
Posten har nulltoleranse for tyveri og det aktuelle budet har mistet jobben.

- Nulltoleransen praktiseres, og dette er en viktig del av opplæringen for nye ansatte. Hos oss risikerer man oppsigelse for tyveri av et frimerke, sier Jakobsen som ønsker muligheten til å sjekke vandelsattest før ansettelse.

- Vi har bedt om det, men får ikke tillatelse.

Saken skal opp i Nord-Troms tingrett 15. februar.

Les flere saker fra Nordlys!

Mer fra Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.