*Nettavisen* Nyheter.

Posten får gigantbot

Foto: Arvid Steen, Posten Norge (Posten Norge/ANB)

Må betale 102 millioner kroner for å ha hindret fri konkurranse.

14.07.10 16:00

EFTAs overvåkningsorgan ESA har ilagt Posten en bot på 12,89 millioner euro, eller 102 millioner kroner, for å ha hindret fri konkurranse om utdeling av pakkepost i Norge.

ESA mener Postens «post-i-butikk»-avtaler hindret konkurrenter å etablere seg i Norge. Konkurrentene fikk ikke tilgang til butikkene til kjeder som NorgesGruppen, ICA og Shell som hindret dem i å bli et landsdekkende nettverk.

- Kunne ha gitt lavere priser
«Gjennom disse avtalene, som la beslag på de mest attraktive hentestedene, gjorde Posten det vanskelig for andre tilbydere av pakkeleveringstjenester å etablere landsdekkende, konkurrerende nettverk av utleveringssteder for deres pakker», skriver ESA i en pressemelding onsdag.

- Uten disse avtalene om eksklusivitet, kunne de konkurrerende selskapene ha sørget for økt konkurranse og lavere priser i markedet. Dette ville ha kommet postordre- og e-handelselskaper, og til slutt forbrukeren, til gode, sier Per Andreas Bjørgan, direktør for ESAs konkurranse- og statsstøtteavdeling.

«Post-i-butikk»-avtalene varte fra 2000 til 2006. ESA utførte en razzia hos Posten allerede i 2004.

Konflikt i åtte år
Det var det tyske logistikkselskapet DB Schenker som klaget Posten inn til ESA for åtte år siden.

I tillegg til ESA-boten krever Schenker erstatning fra Posten på 460 millioner. Schenker sendte inn erstatningskravet i fjor, men saken har ligget i ro i påvente av ESAs konklusjon som ble kjent onsdag.

- Vi er svært glade over å ha vunnet frem med klagen vår, men beklager at etterforskningen tok mer enn åtte år, sier Kristin Roempke, juridisk direktør for DB Schenker North i en pressemelding.

Posten kan anke boten inn for EFTA-domstolen.

Onsdag meldte også ESA at de skal granske den utvidede statsstøtten til Hurtigruten i 2008, som kan føre til at det Trygve Hegnar-eide selskapet må tilbakebetale opptil 181 millioner kroner.

Les også: Hurtigrutens millionstøtte granskes

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.