RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Posten får gigantbot

Foto: Arvid Steen, Posten Norge (Posten Norge/ANB)
Sist oppdatert:
Må betale 102 millioner kroner for å ha hindret fri konkurranse.

EFTAs overvåkningsorgan ESA har ilagt Posten en bot på 12,89 millioner euro, eller 102 millioner kroner, for å ha hindret fri konkurranse om utdeling av pakkepost i Norge.

ESA mener Postens «post-i-butikk»-avtaler hindret konkurrenter å etablere seg i Norge. Konkurrentene fikk ikke tilgang til butikkene til kjeder som NorgesGruppen, ICA og Shell som hindret dem i å bli et landsdekkende nettverk.

- Kunne ha gitt lavere priser
«Gjennom disse avtalene, som la beslag på de mest attraktive hentestedene, gjorde Posten det vanskelig for andre tilbydere av pakkeleveringstjenester å etablere landsdekkende, konkurrerende nettverk av utleveringssteder for deres pakker», skriver ESA i en pressemelding onsdag.

- Uten disse avtalene om eksklusivitet, kunne de konkurrerende selskapene ha sørget for økt konkurranse og lavere priser i markedet. Dette ville ha kommet postordre- og e-handelselskaper, og til slutt forbrukeren, til gode, sier Per Andreas Bjørgan, direktør for ESAs konkurranse- og statsstøtteavdeling.

«Post-i-butikk»-avtalene varte fra 2000 til 2006. ESA utførte en razzia hos Posten allerede i 2004.

Konflikt i åtte år
Det var det tyske logistikkselskapet DB Schenker som klaget Posten inn til ESA for åtte år siden.

I tillegg til ESA-boten krever Schenker erstatning fra Posten på 460 millioner. Schenker sendte inn erstatningskravet i fjor, men saken har ligget i ro i påvente av ESAs konklusjon som ble kjent onsdag.

- Vi er svært glade over å ha vunnet frem med klagen vår, men beklager at etterforskningen tok mer enn åtte år, sier Kristin Roempke, juridisk direktør for DB Schenker North i en pressemelding.

Posten kan anke boten inn for EFTA-domstolen.

Onsdag meldte også ESA at de skal granske den utvidede statsstøtten til Hurtigruten i 2008, som kan føre til at det Trygve Hegnar-eide selskapet må tilbakebetale opptil 181 millioner kroner.

Les også: Hurtigrutens millionstøtte granskes

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere