Gå til sidens hovedinnhold

PR-folk roser Røkke

Her er ekspertenes terningkast på Kjell Inge Røkkes tale til folket.

PR-rådgiver Trond Albert Skjelbred i Nor PR:

Styrker: - Røkke fremsto som ærlig og med store detaljkunnskaper om selskapene det er snakk om. Han hadde en morsom collage der hans kritikere fikk komme til orde. Og han fikk presentert selskapene sine i over en time på TV, noe som er helt unikt. Folk vet jo lite om selskapet, men det ble kanskje litt mye og det gikk muligens over hodet på både tv-seerne og journalistene som var til stede. Og det er positivt at han tok seg tid til å snakke, selv om han var åpenbart ukomfortabel. Han tok noe selvkritikk i forhold til hvordan Jens Stoltenberg ble fremstilt og sa han skulle ha vært denne striden foruten.

Svakheter: - Han kom 20 minutter for seint til pressekonferansen, noe som kan virke arrogant. Han er jo et følelsesmenneske, men det å si noen ting i sinne i dusjen eller skrive en mail som man sletter er noe annet enn å blåse det ut på en pressekonferanse. At han aper etter dialekten til Brustad er ikke så lurt, selv om en statsråd nok tåler såpass. Men når han angriper Berit Kjøll og statsråden, så åpner han for nye runder der påstand står mot påstand.

Generelt: - Jeg mener fortsatt at han burde ha snakket ut tidligere, da ville det ha blitt mye mindre rom for spekulasjoner. Han er såpass irritert på noen journalister at alle journalistene får så hatten passer, men det er jo derfor mange liker Røkke. Og det er jo er mange som ikke liker journalister. Totalinntrykket er at han gjorde det litt bedre enn middels.

PR-rådgiver Haakon B. Schrøder i Playground:

Styrker: - Engasjementet er åpenbart styrken hans - og det at han føler seg urettferdig behandlet. Det at hele Presse-Norge er der mens Røkke setter agendaen - det er også en styrke. Han overrasket positivt i sin bruk av metaforer. Det at han billedgjør budskapet ved bruk av ordtak og for eksempel historien om bussen gjør at han når ut til folket. Ikke minst er det positivt at man kunne ha skrevet en hel bok om pressekonferansen, for den er helt historisk. Det er også bra at det er tydelig at han har lagt mye arbeid i å forberede pressekonferansen.

Svakheter: - Han gjør seg litt liten og fremstår som veldig egenrådig. Og det er veldig tydelig at han vil vise fram hva han har gjort og at han er stolt av det han har gjort. Enkelte ganger står han til terningkast 1.

Generelt: - Totalen tatt i betraktning, så lar jeg meg henrive. Røkke sier han tror omdømmet hans er skadet, men det tror ikke jeg. At han bruker hersketeknikker og overkjører journalister i plenum tror jeg heller ikke skader ham. Heller ikke det at han raljerer over Brustad er problematisk. Politikerforakten er større enn forakten for Røkke.

Redaktør Magne Lerø i Ukeavisen Ledelse:

Styrker: - Røkke var ærlig og emosjonell. Han viste fram den personlige siden av seg selv. Det er ikke ofte næringslivsledere snakker om den siden av virkeligheten. Dessuten var det en forestilling for teknofriker. Man merket Røkkes engasjement for teknologi og industri.

Svakheter: - At han harselerte med statsråden var ikke noe særlig. Og han gikk ikke dypt nok inn i å argumentere for prisingen av selskapene dette handler om. Dessuten burde han ha tatt mer selvkritikk på saksbehandlingen i forbindelse med transaksjonene.

Generelt: - Jeg merket meg at det var lite som tyder på at han er villig til å komme regjeringen i møte, men han styrket sin posisjon overfor LO og i LO er de nok redde for hva Røkke vil gjøre nå. Og det er det regjeringen er redd for.

Kommentarer til denne saken