RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Preikestol-området er truet

Sist oppdatert:
Området rundt Preikestolen er truet av kraftutbygging i Jørpelandsvassdraget.

Den Norske Turistforening (DNT) går sammen med en miljøbevegelse på 38.000 medlemmer om å doble kraftproduksjonen i Jørpelandsvassdraget. De ber om å oppgradere dagens anlegg, som er det såkalte «opprustningsalternativet». Da beholdes alt vannet i Jørpelandselva.

Den andre planen som er foreslått er å føre to tredjedeler av vannet fra Jørpelandselva til en kraftstasjon på Jøssang sør-øst for Jørpeland. Dette vil gi 30 GWh ekstra kraft, og er det såkalte «Jøssangalternativet». DNT advarer sterkt imot denne planen, med hovedgrunnen at Preikestolområdet er «Natur-Norges» største attraksjon.

- Unikt område
Generalsekretær Kristin Krohn Devold i DNT omtaler området som indrefileten i Lysefjordnaturen. Hun ber om en langsiktig bevaring av naturkvalitetene her.

- Ethvert inngrep vil bidra til å forringe naturkvalitetene i dette unike området. Ved å støtte det såkalte og si nei til kan man både få mer kraft og samtidig ivareta et fantastisk flott vassdrag for fremtidige generasjoner, sier Devold.

DNT ber miljøvernminister Helen Bjørnøy om at naturverdiene knyttet til vassdraget ikke blir ødelagt for all fremtid for 30 GWh ekstra kraft.

Vil bevare elva
Området er en viktig del av den regionale satsingen på turmål i Lysefjorden. Både turen til det storslåtte Preikestolsplatået og de andre turløypene er mye brukt.

Turistforeningen og friluftsentusiastene mener Jøssangeralternativet vil bli skjemme til naturen. Over 60 prosent av vannet i hovedelva vil da bli borte.

- Opprustningsalternativet vil gi en dobling av dagens kraftproduksjon samtidig som det blir en akseptabel vannføring i hovedvassdraget. Med dette alternativet vil elva fremdeles kunne oppleves som et levende vassdrag til glede for både fastboende og turister.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere