*Nettavisen* Nyheter.

Presenterte Vålerengas samfunnsarbeid for 56 land

Med 56 medlemsland fra Europa, Sentral-Asia og Nord-Amerika som tilhørere presenterte Vålerenga klubbens samfunnsarbeid for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i Wien.

Under et seminar i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) om forebygging av rasisme og hatkriminalitet gjennom sport, presenterte lederen for inkluderingsprosjektet i Vålerenga, Tamseela Afzal, klubbens arbeid, etter invitasjon fra den norske OSSE-delegasjonen. OSSE er den største regionale sikkerhetsorganisasjon i verden med 56 deltakerland fra Europa, Sentral-Asia og Nord-Amerika.

– Vålerenga tar ansvar, vi sitter ikke og ser på, vi tar i et tak, sa Afzal i sitt foredrag under konferansen.

Mange prosjekter

For tilhørere fra OSSEs 56 medlemsland gjorde Afzal rede for de ulike deler av Vålerengas arbeid. Det er delt inn i fire programområder: integrasjon, sysselsetting, lokalsamfunn og inkludering. Dette omfatter blant annet fotballturneringer for 5. – 7. klasse med fokus på «fair play», gode holdninger og inkludering. Vålerenga har også egne prosjekter rettet mot jenter.

Klubben ser på integrering i arbeidslivet som svært viktig og har derfor egen arbeidstrening for unge mennesker, minoritetskvinner og rusmisbrukere. Dette skal gjøre dem i bedre stand til å møte arbeidslivet. Det samarbeides med flere instanser i Oslo. Både NAV og skoler er involvert. Slik sikres best mulig oppfølging av brukerne.

For å styrke lokalsamfunnet organiserer klubben fritidsaktiviteter med vekt på fotball for barn mellom seks og tolv år. Klubben viser bredde med egne lag for funksjonshemmede barn og voksne. Laget for blinde heter «Blind Stars.»

- Angriper problemene der de oppstår

Også spillerne selv deltar i arbeidet. De besøker barn på sykehus for å invitere dem og deres familie til hjemmekamper. Fattigdomsprosjektet hjelper også til med å inkludere barn fra fattige familier.

I tillegg driver Vålerenga en nettverkskafe for minoritetskvinner. Her holdes det foredrag om helseproblemer, familieplanlegging og viktigheten av å være i fysisk aktivitet. Målet med dette er å styrke kvinnenes selvtillit, stimulere til å søke jobb og bidra i samfunnet.

– Responsen har vært utelukkende positiv. Vålerenga er kjent for å ta samfunnsansvar og vi angriper problemet der det oppstår, forteller Afzal.

– Men den beste responsen vi får er smilene vi ser på våre arrangementer og støtten lokalsamfunnet gir oss.

Målet er å gjøre Oslo til en bedre by å bo i for alle.

– Vi skal fortsette på samme måte som vi gjør nå – skape tiltak ut fra behov. Alle våre samfunnsprosjekt er tuftet på det. Det var artig å presentere vårt arbeid på seminaret her i Wien, avslutter Afzal.

For sitt arbeid har Vålerenga mottatt flere priser. I 2011 ble klubbens arbeidstreningsprogram Jobbsjansen nominert til beste sosiale prosjekt drevet av en europeisk fotballklubb.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.