- Det er å bruke evner han kanskje har inn mot mennesker. Det er et stort ansvar, det er makt. Ut i fra det jeg så, så er det å gå over en grense, sier Byfuglien til Torp på NRK.

Prinsesse Märtha og hennes nye kjæreste, sjaman Durek Verrett, har preget nyhetsbildet denne uken. Onsdag tok saken en ny vending, ved at Stavanger-biskop Anne Lise Ådnøy satte foten ned for deres show i St Petri-kirken mandag.

Driver en uetisk utøvelse av makt

Byfuglien sier i et intervju med Ole Torp i NRK onsdag kveld at avgjørelsen om å nekte paret adgang er helt rett.

Hun har sett nærmere på sjamanens «tilbud» og forteller at det gjorde inntrykk å se hvordan han ledet en kvinne med plager inn i en «transe». Hun mener det er en uetisk utøvelse av makt:

- Når mennesker søker noen de tror kan hjelpe, ved alvorlig sykdom eller en ulykkelig livssituasjon, er spørsmålet hva de blir forespeilet. Det er å skyve på noen grenser i forhold til hva mennesker kan gjøre i forhold til andre, gi løfter om - og særlig i lys av at dette koster ganske mye penger.

- Veldig problematisk

- Han hevder at han kan snu atomer, reversere alder og at leukemi skyldes dårlig balanse i blodet - hva vil du si til det, spør Torp i debatten.

- Dette synes jeg er veldig problematisk. Det er å mene noe om sykdom som det er vitenskapelig lite hold i, selv om han har dempet seg fra å si han kan helbrede til å være til hjelp. Jeg hørte en fysiker si at det er som å tro at et hus plutselig kan flytte seg. Dette tror jeg ikke mennesker er i stand til, sier hun bestemt.

- Det er umoralsk

Bygfuglien sier det er viktig at psykisk og fysisk sykdom behandles av psykiatere og leger. Hun viser til at sykdom aldri er straff, og at det ikke er noe du er påført som noe du har gjort eller sagt.

Likevel sier Byfuglien i i intervjuet at hun ikke avviser at det fins mennesker med helt spesielle evner.

- Men derfra til å lage forestillinger om det, programmere det, invitere folk til å tro på at man kan helbrede sykdom som trenger behandling, er et stort sprang. Å love ting man ikke kan holde til folk som investerer mye i håp om å bli friske, er umoralsk. Der har mange opplevd stor sorg.

Byfuglien oppfatter ikke sjamanen som en konkurrent på noe vis og beklager også den mørke delen av hennes egen kirkes historie om demonutdrivelse.

I intervjuet maner Byfuglien til en edruelig debatt og omtale av prinsessen og sjamanen. Hun viser til at en offentlig person er utsatt for mye følelser, og at mange vil kunne ytre seg respektløst. Hun advarer mot å latterliggjøre i slike situasjoner.