Onsdag 4. august fyller tidligere president Barack Obama 60 år. Bursdagen skal ifølge amerikanske medier feires førstkommende helg på en luksuseiendom som Obama-ekteparet angivelig kjøpte i 2019.

Nettstedet Axios, som siterer en anonym kilde med tilknytning til Obama-familien, skriver at det er 475 bekreftede gjester i bursdagsselskapet. Mange av dem skal være A-kjendiser som for eksempel Oprah Winfrey, George Clooney og Steven Spielberg.

Nittitallsbandet Pearl Jam skal visstnok opptre i selskapet.

Les også: USAs finansdepartement må gi Trumps skattemeldinger til Kongressen

Det hvite hus bekrefter imidlertid at president Joe Biden vil glimre med sitt fravær under bursdagsfeiringen til sin tidligere sjef. Biden var som kjent Obamas visepresident.

- Selv om president Biden ikke har anledning til å komme denne helgen, ser han fram til å møte tidligere president Obama snart, og på en anstendig måte ønske ham velkommen til dem over 60-klubben, opplyser en offisiell tjenestemann i Det hvite hus til The Hill.

Bursdagsselskapet avholdes samtidig med at det er en økende frykt for smittespredning av Delta-varianten i USA.

Eiendommen til Obama ligger på øya Martha's Vineyard ved sørkysten av Cape Cod i delstaten Massachusetts. Obama-ekteparet skal angivelig ha betalt tolv millioner dollar for eiendommen.

Les også: Tidligere venninne av Melania Trump: - Dette kan være begynnelsen på slutten for dem alle

Omstridt selskap

Selv om bursdagsselskapet skal avholdes utendørs, har Obama-ekteparet blitt kritisert for å samle såpass mange mennesker midt i en pandemi, skriver New York Post. Ifølge samme avis vil det altså være 475 gjester og en stab på 200 som skal betjene bursdagsgjestene.

Ifølge amerikanske medier skal Obama-ekteparet oppfordre gjestene til å avlegge en negativ korona-test før de ankommer selskapet. I tillegg vil vertskapet overholde myndighetenes retningslinjer, samt ha en egen sikkerhetskoordinator som sørger for at smittevernreglene vlir overholdt.

Nyheten om bursdagsfeiringen blir imidlertid dårlig mottatt av kritiske røster i Det republikanske partiet.

- Demokratene pålegger et uvitenskapelig munnbind-forbud mens de overveier flere nedstengninger. Samtidig avholder Obama et selskap for over 500 elitegjester på sitt herskapshus i Martha's Vineyard, sier republikaner og kongressmedlem Elise Stefanik i en uttalelse, ifølge New York Post.

Les også: Norske Trump-fanatikere truer journalister: – Jeg har kontaktet politiet

- Hvis dette var Trump, hadde det blitt ramaskrik

Republikaner Nicole Malliotakis, som også er medlem av Representantenes hus, sier at mens det er unntaksregler for demokrater som Obama, ville republikanere ha måttet skamme seg hvis de hadde arrangert et tilsvarende selskap.

- På lik linje med Obama burde alle amerikanere få feire sine store milepæler uten vilkårlige mandater og innblanding fra staten. Alle vet at hvis dette hadde vært Trump, så ville det blitt ramaskrik fra hele venstresiden, sier Malliotakis til New York Post.

Republikaner og kongressmedlem Andy Biggs skriver noe lignende på Twitter: «Bare forestill deg hva som hadde skjedd om dette selskapet var for Trump».

Utendørs selskap

Pressesjef i Det hvite hus, Jen Psaki, ble mandag spurt om Obama utviser dårlig dømmekraft og fremstår som et dårlig eksempel ved å avholde et stort bursdagsselskap med hundrevis av gjester midt i pandemien.

Psaki, som også arbeidet i Obama-administrasjonen, forsvarte sin tidligere sjef og sa at Obama tar en rekke forholdsregler i forbindelse med selskapet.

- Obama har vært en stor tilhenger av at individer vaksinerer seg, sa Psaki, ifølge CNN.

- Retningslinjene til CDC (det amerikanske smittevernbyrået) gjelder for arrangementer innendørs og for områder med et høyt antall smittetilfeller. Denne begivenheten finner sted utendørs og i et moderat område, sa Psaki.

Obama ønsker ingen gaver på bursdagsfesten, og oppfordrer i stedet gjestene til å donere penger til veldedighet.