NEW YORK (Nettavisen): Brasils uvaksinerte president Jair Bolsonaro gikk på en smell i New York da han ankom byen på søndag, i forbindelse med at FNs høynivåuke sparkes i gang tirsdag.

Les også: Slik svarer statsminister Erna Solberg på spørsmål om hun ønsker å bli medlem i den eksklusive norsk klubben

Krav: Må være vaksinert

I New York er det nemlig et krav at alle må være vaksinert og vise bevis på det, for å slippe inn på barer og restauranter i byen.

Og da Bolsonaro ikke kunne vise frem et slikt bevis, ble han og delegasjonen hans nektet et bord i New York og endte opp med å måtte spise pizzastykker på gaten, skriver NBC NewYork.

Les også: Blodrødt: Den verste dagen siden i mai

Jair Bolsonaro skal både delta og tale i New York. Bolsonaro, som ble koronasmittet i fjor, mener han fremdeles er immun mot viruset og har tidligere gjort det klart at han ikke vil ta vaksinen, skriver NTB.

Les også: Bolsonaro med nye angrep på landets valgsystem

Ved å ikke være vaksinert bryter presidenten med byens lovverk, men han vil likevel slippe inn i FN-bygget når han skal holde tale på tirsdag.

- Skal holde en rolig tale

Bolsonaro har allerede varslet at han skal holde en «rolig tale, veldig objektiv, med fokus på sakene som interesserer oss», når han skal holde åpningstalen på tirsdag.

Han vil blant annet diskutere Brasils tilnærming til koronapandemien, landets landbruksnæring og energi.

Myndighetene i New York kunngjorde i forrige uke at de vil kreve at alle diplomater og verdensledere som deltar, må være vaksinert mot koronaviruset.

Les også: Donald Trump avslører sin kontroversielle koronateori i nytt oppsiktsvekkende intervju

Storsalen der verdenslederne skal samles, klassifiseres nemlig som et forsamlingslokale, og dermed må alle frammøtte være vaksinert. Det samme gjelder for folk som deltar i flere andre aktiviteter innendørs i storbyen.

Noen timer senere sa FNs generalsekretær António Guterres at han ikke kunne pålegge statsoverhoder kravet. Bolsonaro, som ble smittet i fjor, har blant annet sagt at han vil være «den siste brasilianeren» til å bli vaksinert.

«Et åpenbart diskriminerende tiltak»

Den russiske FN-ambassadøren Vasilij Nebenzja er en annen diplomat som ikke er like begeistret over dette vaksinekravet. Han mener dette er «et åpenbart diskriminerende tiltak», og at det strider med FNs retningslinjer, ifølge The Washington Post.

Nebenzjas kritikk mot vaksinekravet faller ikke i god jord hos New York-ordfører Bill de Blasio.

– Om den russiske ambassadøren er imot det, så er jeg for det, fastslår han.

Guterres, som nylig fikk forlenget tillit som FN-sjef i fem nye år, har understreket at han ikke kan pålegge statsoverhoder å være vaksinert.

Erna Solberg: - Viktig for meg

I fjor måtte høynivåuka for første gang i FNs historie avholdes digitalt da den 75. hovedforsamlingen gikk av stabelen.

I år er ting noenlunde tilbake til normalen, og de fleste lands representanter og diplomater vil være fysisk til stede i New York, deriblant Norges avtroppende statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Med få uker igjen før Norge får ny regjering, blir dette Solbergs siste mulighet som statsminister til å møtes ansikt til ansikt med mange av sine internasjonale kollegaer.

– Under møtene blir det viktig for meg å gi kraft og retning til de sakene jeg har vært særlig opptatt av, som hav og jenters utdanning. Dette arbeidet fortsetter med kraft selv om jeg går over i en ny rolle, sier Solberg til NTB.

Siden Norge sitter i FNs sikkerhetsråd, vil Solberg også ta opp spørsmål knyttet til fred og nedrustning.

– Jeg er bekymret for en verden med klarere motsetninger mellom stormaktene. Vi må alle innse at vi må samarbeide om mye, selv om vi ikke er enige om alt, sier hun.

Noens første og andres siste FN-uke

Solberg sier hun ser fram til å møte FN-sjef António Guterres og andre ledere for å snakke om veien fram mot klimatoppmøtet i Glasgow i november.

– Dette blir et viktig møte for å sikre at det tas viktige skritt fremover på klima. Jeg vil også møte mange av dem jeg har jobbet med på de sakene jeg har vært særlig opptatt av, sier Solberg.

– Vi planlegger også for å møte med andre ledere, men som alltid i FN, faller mye på plass helt på slutten, sier hun.

Les også: Solberg: Dårlig stemning før klimatoppmøte

Bidens første høynivåuke som president

Dette blir USAs president Joe Bidens første høynivåuke som president. På åpningsdagen tirsdag vil han tale i hovedsalen. I motsetning til sin forgjenger Donald Trump er Biden stor tilhenger av FN, og diplomater peker på at hans tilstedeværelse på møtene vil styrke hans budskap om at «USA er tilbake».

Samtidig blir dette Tysklands statsminister Angela Merkels siste FN-uke som landets leder. Hun går av etter 16 år som statsminister.