*Nettavisen* Nyheter.

Presidenten har flyktet

Foto: Sia Kambou (Afp / NTB scanpix)

Opprørere tar makten i Bangui, og presidenten har flyktet.

24.03.13 16:44

Opprørere i Den sentralafrikanske republikk har tatt kontroll over hovedstaden Bangui. Presidenten har flyktet.

Den franske regjeringen bekreftet søndag at president François Bozize har forlatt hovedstaden Bangui.

– Jeg oppfordrer alle parter til å utvise den største tilbakeholdenhet, sa den franske utenriksministeren Laurent Fabius.

Ifølge en regjeringskilde i Den sentralafrikanske republikk har Bozize forlatt landet med helikopter. En ansatt hos FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) sa senere på dagen at regjeringen i Kongo har bedt FN om hjelp til å transportere familien til Bozize fra den kongolesiske grensebyen Zongo. Det skal dreie seg om i alt 25 familiemedlemmer.

Opprørsgruppen Seleka sier de har nådd sitt mål når de nå har tatt kontroll over Bangui og Bozize har reist. De vil sørge for en overgangsperiode og demokratiske valg i landet, hevder opprørstalsmannen Nelson Ndjadder.

– Sentralafrikanere må møtes rundt bordet og bestemme seg for veien til en felles framtid, sa Ndjadder.

Det er ventet at opprørslederen Michel Djotodia ville holde en tale via landets radio.

Skuddvekslinger
Øyenvitner meldte søndag morgen om kraftige skuddvekslinger i hovedstaden.

– Jeg så likene av seks sørafrikanske soldater. Alle var skutt. Kjøretøyene deres var også ødelagt, sier et øyenvitne til nyhetsbyrået Reuters.

Sørafrikanerne er i landet for å trene opp den lokale hæren som en del av en regional fredsbevarende styrke, men ifølge en kilde i FN forbereder de seg nå på å reise ut.

Franske myndigheter har oppfordret franskmenn i landet til å holde seg hjemme etter at kampene for få dager siden blusset opp igjen. Da hadde det vært våpenhvile i to måneder. Lørdag sendte Frankrike soldater til Den sentralafrikanske republikk for å sikre flyplassen i Bangui.

Skyting i gatene
Det har i flere dager vært kraftige kamper mellom regjeringsstyrker og opprørere i landet.

Den siste uroen brøt ut i desember da Seleka, en allianse av opprørsgrupper som har trukket seg fra en tidligere fredsavtale med regjeringen, startet en offensiv nord i landet. I januar sluttet Seleka seg imidlertid til en ny fredsavtale og ble med i en overgangsregjering.

Nå anklager de president Bozize for ikke å ha oppfylt sine løfter, blant annet om å integrere opprørssoldater i hæren. Dermed brøt kampene ut igjen.

Frankrike har i helgen bedt FNs sikkerhetsråd om å innkalle til et hastemøte. Den sentralafrikanske republikk var tidligere fransk koloni, men har vært uavhengig siden 1960. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.