Nettavisen fikk siste nytt fra politiet onsdag like før midnatt

Risinggård forteller til Nettavisen onsdag kveld at han har studert bildene som har dukket opp i media fra Kongsberg nøye.

– Det kan se ut som at dette er en person som er utenfor bueskyttermiljøet, sier Risinggård til Nettavisen. Han omtaler det hele som en tragisk hendelse.

Les også: Drapene i Norge går verden rundt: - Blodig drap med pil og bue

Politiet bekrefter onsdag kveld at fem personer ble drept i hendelsen på Kongsberg. To personer er skadd, blant dem en politimann som ikke var på jobb. Det er nå også bekreftet at den pågrepne mannen brukte en pil og bue i angrepene.

Les også: Siste nytt om Kongsberg-drapene

37-åring er siktet

Politiet opplyser at en 37-åring nå er siktet for drapene på Kongsberg.

- Det er en 37 år gammel mann som er pågrepet og siktet etter at fem personer ble drept og to skadet i Kongsberg sentrum onsdag kveld. Mannen er dansk statsborger, men bosatt på Kongsberg. Han ble fraktet til arresten i Drammen onsdag kveld, opplyser politiet.

- Politiet bekrefter denne informasjonen om siktede fordi det verserer mange rykter i sosiale medier om mulige gjerningspersoner som ikke kan knyttes til de alvorlige handlingene, skriver politiet i en pressemelding.

- Samarbeider med politiet

Den siktede er fraktet til arresten i Drammen. og har fått oppnevnt Fredrik Neumann som forsvarer, opplyser politiet.

– Han samarbeider med politiet og forklarer seg i detalj om hendelsen, sier mannens forsvarer Fredrik Neumann til NRK.

Advokaten legger også til at klienten hans er preget av situasjonen, skriver NRK.

- Kan se ut som en utenfor bueskyttermiljøet

Det var klokken 18.13 onsdag kveld at politiet fikk flere meldinger om at en person hadde skutt etter folk med pil og bue i Kongsberg. Klokken 18.47 ble mannen pågrepet.

Risinggård forklarer at det på de så langt offentliggjorte bildene fra Kongsberg av det som hevdes å være en pil, verken er nok fjær, eller i det hele tatt noen styringsfjærer. Disse fjærene på pilene er brukt i bueskytteridretten.

– Hadde denne pilen hatt nok fjær, hadde det vært en annen sak. Derfor mener vi at vi med relativt stor sikkerhet kan hevde personen ikke tilhører miljøet, utdyper han.

Les også: Thomas så aksjonen på nært hold: – Uvirkelig

– Hvem som helst kan kjøpe

Presidenten vil presisere at pil og bue ikke er definert som et våpen, men et idrettstutstyr i alle land utenom Island, så vidt han vet. Det er også tillatt å bruke som våpen på vilt i Danmark, Finland, på Åland, Spania, Frankrike og deler av Italia.

– Det er slik at med pil og bue i konkurransesammenheng, så har man for eksempel skyting på 70 meter. Skal det være presisjon i dette, er det klart at pilen går ut med stor hastighet og kan gjøre stor skade, forteller Risinggård.

Etter viltlovens paragraf 20 er pil og bue ulovlig som våpen i Norge.

– Det er slik at når vi tar inn nye utøvere i idretten, presiserer vi hvor viktig det er å hele tiden være oppmerksom på at dette kun skal brukes mot blink. Vi har også hele tiden sikkerhetsregler for å unngå ulykker, forteller han.

Presidenten sier at han i sine 20 år i idretten, fem av dem som president, aldri vært med på en episode hvor andre personer har blitt skadet.

Risinggård legger til at bueutsyr er salgsvare, og at det kan kjøpes både i Norge og i utlandet.

– Sånn sett kan hvem som helst kjøpe det. Vi får fra tid til annen høre om at det er folk som ikke er organisert i idretten som har slikt utstyr, men vi har av naturlige årsaker ikke oversikt over hvem eller hvor mange det er snakk om, sier han.

Les også: 34 minutter fra melding til pågripelse

– Kan skade andre

Presidenten i Norges Bueskytterforbund sier at at det er vanskelig å si hvor raskt en pil kan skytes fra en bue.

– Det avhenger av hvor stor pundstyrke det er på buen og utgangshastigheten pilen har. Det er også årsaken til at vi i vårt miljø har sikkerhetsregler, fordi man selvfølgelig kan skade andre personer, sier Risinggård.

Han forteller at buesport er en av verdens største idretter, og at det bedrives i omtrent 170 land i verden. I Norge er omkring 2800 personer regnet som aktive bueskyttere.

– I det organiserte miljøet kan jeg bare skryte av utøverne i Norge, og som sagt har vi aldri hatt uhell hvor andre personer, verken egne eller fremmede, har blitt skadet, presiserer Risinggård.

Les også: Politihelikopter sirklet over huset til Morgen: – Man blir helt kvalm