Gå til sidens hovedinnhold

Presidentkandidat Beto O’Rourke omtales som en fattigmanns Barack Obama

«Stjerneskuddet» Beto O’Rourke vil nå utfordre Donald Trump.

Beto O’Rourke (46) kunngjorde i forrige uke at han stiller som kandidat i Demokratenes nominasjonsprosess. Dersom han vinner nominasjonsprosessen, blir han partiets utfordrer mot Donald Trump i presidentvalget i 2020.

O’Rourke var inntil nylig en ukjent politiker på den nasjonale scenen. Han fikk imidlertid søkelyset rettet mot seg etter mellomvalget i fjor, hvor han kjempet mot Ted Cruz og tapte med små marginer om å bli senator i delstaten Texas.

O’Rourke beskrives som et stjerneskudd i partiet, og anses å være en ung og energisk kandidat som ofte sammenlignes med Barack Obama. Enkelte medier og tilhengere har gått så langt som å omtale ham som en «hvit Obama».

Den karismatiske politikeren spiller gitar og står fortsatt på skateboard i en alder av 46 år. O’Rourke spilte i et punkband som ung, og var medlem av en stor, amerikansk hackergruppe i tenårene, ifølge Reuters. Han har imidlertid riper i lakken. O’Rourke ble nemlig siktet og arrestert for å ha kjørt i alkoholpåvirket tilstand som ung.

Kritikerne mener det er store forskjeller på kandidat Barack Obama anno 2008 og kandidat Beto O’Rourke anno 2019.

- En fattigmanns versjon av Obama

Spaltist og forfatter Kristin Tate skriver i The Hill at O’Rourke forsøker «å gjøre oss alle til bedre mennesker».

«Vi har vært gjennom dette med Barack Obama – og det er ingen grunn til å falle for en dårligere imitasjon tolv år senere. På mange måter er Beto-maniet en fattigmanns versjon av Obamas framtreden på den nasjonale scene i 2007,» skriver Tate.

«Obama var et fenomen da han annonserte sitt kandidatur tidlig i 2007. Med et knirkefritt familieliv og en tale på Demokratenes landsmøte i 2004 som overskygget John Kerry (daværende presidentkandidat), var det åpenbart at han kunne bli et hinder for Hillary Clinton etter hennes Irak-krig-avstemning. Beto har ikke noe av dette,» skriver Tate.

Les også

- Dette er Joe Bidens sterkeste og svakeste kort mot Donald Trump

CNN har også bitt seg merke i alle likhetene som trekkes mellom O’Rourke og den yngre Obama. I en analyse stiller CNN spørsmålet: Er han den neste Barack Obama?

Ikke helt, svarer CNNs analytiker.

Samler inn enorme beløp

Først trekker CNN fram alle likhetene mellom O’Rourke og Obama. Både Obama og O’Rourke har vist enorm kapasitet til å samle inn valgkamppenger. O’Rourke maktet å samle inn svimlende 80 millioner dollar til sin valgkamp om å bli senator i Texas under høstens mellomvalg.

Ifølge valgkampanjen til O’Rourke, har han allerede klart å samle inn over 6 millioner dollar i løpet av de første 24 timene etter kunngjøringen torsdag, melder NBC News.

Et annet fellestrekk er at både Obama og O’Rourke tiltrekker seg svært mange unge velgere. Under fjorårets mellomvalg var 48 prosent av tilhengeren til O’Rourke under 45 år.

Et annet moment er at både Obama og O’Rourke har fått mye honnør for å ha fått jaget opp sofavelgerne og fått dem inn i valglokalene for å stemme. Obama klarte å mobilisere til en stor oppslutning under presidentvalget i 2008, mens O’Rourke har fått noe av æren for å at økt valgoppslutningen i senatorvalget i Texas i fjor.

O’Rourke på 6. plass

CNN-analysen understreker imidlertid at det også er store forskjeller mellom O’Rourke og Obama. For det første hadde Obama en svært sterk posisjon da han startet i nominasjonsprosessen. På meningsmålingene lå han på annenplass etter Hillary Clinton. O’Rourke gjør det imidlertid ikke så bra på meningsmålingene. Blant Demokratenes kandidater ligger han på 6. plass.

Mens Obama skilte seg politisk ut fra sine demokratiske utfordrere, har ikke O’Rourke noen politiske saker å vise til som skiller ham fra resten av kandidatene. Obama hadde som kjent stemt nei til Irak-krigen, noe som var et svært viktig tema under nominasjonsprosessen i 2008. Hans argeste konkurrent, Hillary Clinton, stemte ja til Irak-krigen. Enkelte mener Obama vant nominasjonen kun fordi han kunne vise til et nei i Irak-voteringen i Kongressen.

- O’Rourkes kritikere vil kanskje påstå at O’Rourke er Obama i stil, men mangler substansen, skriver CNNs Harry Enten i analysen.

Les også

Halvparten under 35 år i USA vil ha sosialisme

Til slutt trekker CNN fram forskjellen på Obama og O’Rourkes popularitet blant minoriteter. Mens Obama hadde en enorm oppslutning blant minoriteter i presidentvalget, hadde O’Rourke tvert imot relativ liten oppslutning blant minoriteter under senatorvalget i Texas i fjor høst.

En rekke demokrater har allerede kunngjort sitt kandidatur til å utfordre president Donald Trump. De mest kjente kandidatene er senator Bernie Sanders og senator Elizabeth Warren. Etter all sannsynlighet vil tidligere visepresident Joe Biden annonsere sitt kandidatur i begynnelsen av april.

De øvrige demokratiske kandidatene er senator Kamala Harris, senator Cory Booker, senator Amy Klobuchar, senator Kirsten Gillibrand, kongressrepresentant Tulsi Gabbard, tidligere boligminister Julian Castro og guvernør Jay Inslee.

Kommentarer til denne saken