Gå til sidens hovedinnhold

Presidentkandidat vil endre hele USAs valgordning

Presidentkandidat Elizabeth Warren vil fjerne hele ordningen med valgmannskollegiet.

Senator Elizabeth Warren, som stiller som presidentkandidat i Demokratenes nominasjonsprosess, vil ha en slutt på ordningen med valgmannskollegiet (Electoral College), og heller la antall stemmer på landsbasis (popular vote) avgjøre hvem som skal være landets president, skriver Huffington Post.

- Jeg mener at hver eneste stemme teller, sier hun under CNNs rådhusmøte i Jackson State University i Mississippi mandag.

- Og måten vi kan få det til å skje, er at vi kan innføre en nasjonal avstemning, som innebærer at vi kvitter oss med valgmannskollegiet, sa hun.

Valgmannskollegiet er en forsamling av valgmenn som stemmer fram USAs president og visepresident hvert fjerde år

Les også

Presidentkandidaten omtales som en fattigmanns Barack Obama

Amerikanerne stemmer altså ikke direkte på presidenten, men på valgmenn som har gitt løfte om hvilken kandidat de skal stemme på. Antall valgmenn vil variere fra delstat til delstat.

Warren er ikke den eneste kandidaten i Det demokratiske partiet som vil fjerne ordningen med valgmannskollegiet.

Senator Bernie Sanders er også tilhenger av å kvitte seg med ordningen, som han mener slår urettferdig ut for flere delstater.

Som følge av ordningen med valgmannskollegiet, var det Donald Trump som gikk seirende ut som USAs president i valget i 2016, til tross for at motstanderen Hillary Clinton fikk 3 millioner flere stemmer enn ham på landsbasis.

Les også

Trump har lagt ned sitt første veto som president

Kommentarer til denne saken