*Nettavisen* Nyheter.

Presse-topper forsvarer FBI-Elin

Redaktøren i Forbrukerrapporten og andre presse-tungvektere mener Elin Ruhlin Gjuvsland (29) kan fortsette som profilert forbrukerjournalist.

TV-kjendis Arve Juritzen, som i en årrekke ledet forbrukerprogrammet TV2 Hjelper deg, uttalte torsdag at betalingsrotet gjør det umulig for Ruhlin Gjuvsland å fortsette som forbrukerjournalist.

Redaktør for det anerkjente bladet Forbrukerrapporten, Barth Tholens, ser at NRK-journalistens betalingsproblemer av noen kan oppfattes som uheldige og pinlige.

Ikke diskvalifisert

Redaktøren mener likevel at hennes karriere som profilert forbrukerjournalist ikke bør være over.

- Man kan ikke forlange at noen er feilfri. Jeg synes ikke disse sakene diskvalifiserer henne som forbrukerjournalist, sier Barth Tholens til TV 2 Nettavisen.

- Journalistisk integritet er kjempeviktig, men jeg oppfatter at de omtalte sakene ligger innenfor den private sfære. Hun kan fortsatt ha integritet som forbrukerjournalist selv om hun slomser med regningene sine, sier redaktør Tholens.

NJ-støtte

Han får støtte av leder i Norsk Journalistlag.

– Jeg kan ikke se at hun bør slutte som profilert forbrukerjournalist selvom hun har et par uheldige egne erfaringer bak seg, sier Ann-Magrit Austenå til TV 2 Nettavisen.

Redaktør Barth Tholens understreker at når man driver med forbrukerjournalistikk og krever åpenhet av andre, må situasjonen rundt Ruhlin Gjuvslands privatøkonomi også behandles med åpenhet.

– Synes du journalisten og NRK har behandlet saken med den åpenhet som FBI-journalistene avkrever av sine intervjuobjeketer?

– Det er vanskelig for meg å vurdere, så det har jeg ingen kommentar til, sier Barth Tholens.

Åpenhet og tilgjengelighet

Leder av NRKs faktaavdeling, Lars Kristiansen, har fastholdt at betalingsbråket ikke får konsekvenser for Ruhlin Gjuvslands rolle som programleder. Han ønsker ikke å si noe om FBI-reporterens åpenhet og tilgjengelighet overfor media.

– NRK har ikke noe å tilføye til vår vurdering av saken nå, skriver Kristiansen i en e-post til TV 2 Nettavisen.

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund mener også Ruhlin Gjuvsland kan fortsette som FBI-reporter.

– Det ville vært en streng reaksjon fra NRK dersom dette fikk konsekvenser for henne som programleder. Det finnes tilgivelse for alt - i hvertfall i saker som dette. Men for hennes egen del, og for programmets del, bør hun rydde opp og gjøre opp for seg, sier Kokkvold.

Kritisk oppmerksomhet

Han mener profilerte journalister må finne seg i kritisk oppmerksomhet.

– Særlig når jobben hennes for en stor del består i å stille andre folk til veggs. Når man som journalist har stilt seg i en slik posisjon, stilles det ekstra krav. Da skal man ikke gjøre seg utilgjengelig for medier som krever svar, uttaler Kokkvold.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.