Gå til sidens hovedinnhold

Pressefolk i retten etter Orderud-anmeldelse

Tre pressefotografer og to redaktører, inkludert Einar Hanseid i Aftenposten (bildet), måtte møtte i retten onsdag etter anmeldelse fra Veronica Orderud.

De fem er i rettssalen fordi de nekter å betale forelegg de fikk da Veronica Orderud ble fotografert etter at hun i 2001 ble dømt til 21 års fengsel av Nes herredsrett for trippeldrapet på Orderud gård, melder NTB.

Bildene ble tatt da Veronica Orderud og ektemannen Per ble pågrepet av politiet etter domsavsigelsen og ført til varetektsceller på Lillestrøm politistasjon.

Anmeldelsen ble to ganger henlagt, først av politiet og senere av statsadvokaten, men ble til slutt påklaget til riksadvokaten som beordret ny etterforskning av det anmeldte forholdet. I kjølvannet av denne etterforskningen ble det skrevet ut forelegg mot de anmeldte.

De to redaktørene (daværende ansvarlig redaktør John Olav Egeland i Dagbladet pluss Hanseid) ble ilagt forelegg på 10.000 kroner, mens fotografene (to fra Dagbladet og en fra fotobyrået Scanpix) fikk forelegg på 2.000 kroner hvem. Alle de fem har nektet å betale, skriver NTB.

Domstolloven sier det ikke er lov til å ta bilder av domfelte på vei fra rettsmøtet uten samtykke fra den som blir fotografert. Både Hanseid og Egeland er av den oppfatning at situasjonen der Veronica Orderud ble pågrepet var annerledes enn beskrevet i loven: bildene skildret pågripelsen av Veronica Orderud, som inntil dommen falt hadde vært fri fra varetekt og bodd hjemme på Orderud gård.

Både Veronica Orderud og hennes forsvarer Frode Sulland mener at det er noen situasjoner i livet hvor man har krav på å få være i fred.

Reklame

NÅ: Milrab har oppdatert salget med sportsklokker og Oakley