RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Presseforbundet frir til Valgerd

Sist oppdatert:
Norsk Presseforbund frir til kulturministeren for å unngå at bladportoen økes.

Det er ikke bare fagpressen som får svi når Posten nå blir tvunget til å fjerne innholdskriteriet når de fastsetter portotakster. Aviser som Vårt Land, Nationen, Dagen og Klassekampen - samt en rekke mindre lokalaviser - risikerer å få en gedigen ekstraregning.

- En slik portoøkning vil ramme blader og aviser med relativt lave opplag og stor spredning. Det vil svekke det frie ords kår i Norge. Vi vil få en smalere og fattigere offentlig samtale, der viktige alternative røster vil forstumme, frykter generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund til Vårt Land.

På dagens styremøte i Presseforbundet vil Kokkvold gå inn for at de skal be kulturminister Valgerd Svarstad Haugland gripe inn og stanse den varslede portoøkningen. Han mener statsråden har et ansvar for å hindre et «teknisk grep» som rammer mangfoldet i mediebildet, og som vil forsterke en medieutvikling som kritiseres for forflatning og forenkling.

Dersom portoøkningen ikke stanses kan en avis som Vårt Land få en portoøkning på tre millioner kroner.

- Det er i så fall svært dramatisk. De siste tre årene har vi allerede måttet tåle en portoøkning på 50 prosent, med årlige merutgifter på 2,8 millioner kroner, sier sjefredaktør og administrerende direktør Helge Simonnes i Vårt Land til egen avis.

Bakgrunnen for portoøkningen er at Post- og teletilsynet har bestemt at Posten må slutte med dagens forskjellsbehandling, der det er ulike portosatser basert på innholdet i publikasjonene. Ordningen ble i sin tid innført av Stortinget som støtte og vern for det frie ord.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere