Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) stiller mandag på ny pressekonferanse om koronasituasjonen, samme dag som det ventes at det europeiske legemiddelbyrået (EMA) skal ta stilling til godkjenning av Pfizer og Biontechs koronavaksine.

Norske myndigheter må denne uken også vurdere tiltak for å hindre at en ny variant av koronaviruset, som er oppdaget i Storbritannia, får stor utbredelse i Norge.

Flere land har stengt grensene

En rekke land, blant dem Sverige, Danmark og Finland, har allerede stengt grensene for reisende fra Storbritannia etter nyheten om den nye virusvarianten, melder NTB.

2771 passasjerer har kommet til Norge fra Storbritannia de siste to ukene, viser tall som Aftenposten har hentet fra Avinor.

Etter en hastevurdering av situasjonen anmoder Helsedirektoratet alle som kommer til Norge fra Storbritannia, om å teste seg. Det gjelder også alle som har vært på øygruppa i løpet av de siste 14 dagene.

Krever obligatorisk testing

Fra opposisjonen på Stortinget etterlyses det mer effektive tiltak:

Ap-leder Jonas Gahr Støre skriver på Twitter at han forventer at regjeringen er tydelige på regler i møte med mulig ny importsmitte fra Storbritannia.

- To fly er ventet på mandag. Vi har foreslått obligatorisk testing ved grensen. Andre land stenger grensene for innreise. Effektive tiltak må være klare og formidlet før fly tar av, skriver Støre.

Les også: Europa rigger seg for storstilt vaksinekampanje

Pressekonferansen mandag starter klokka 13.00. Det er varslet at en ny versjon av Smittestopp-appen blir et tema.

Assiterende direktør Gun Peggy Knudsen ved Folkehelseinstituttet og helsedirektør Bjørn Guldvog deltar sammen med Høie.