*Nettavisen* Nyheter.

Presselosjen åpner for Se og Hør

Styret i Stortingets Presselosje vil endre medlemskriteriene og dermed gi Se og Hør innpass.

16.02.04 19:25

- Gledelig, sier direktør Lasse Gimnes i Se og Hør Forlaget til NTB.

Presselosjen er en medlemsstyrt organisasjon for politiske journalister, og utsteder egne adgangskort til Stortinget. Vanlig pressekort gir bare adgang når Stortinget holder møter.

Se og Hør har tre ganger søkt om medlemskap i presselosjen og fått avslag hver gang. Grunnen har ligget i vedtektene til losjen, som sier at journalister som ønsker medlemskap i Presselosjen må arbeide i medier med allmenn politisk nyhetsdekning.

Nå foreslår styret å fjerne dette punktet. I stedet skal medlemskap gis politiske medarbeidere i medier som er forpliktet av pressens egne retningslinjer, Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten.

Liberalisering
- Disse signalene er gledelige. Vi ønsker å være medlem av Presselosjen, sier Gimnes til NTB.

Losjen har den siste tiden fått sterk kritikk fra flere hold fordi medlemskriteriene har utelukket kjendisbladet.

- Det vi har funnet urimelig er at journalister fra våre konkurrenter, som VG og Dagbladet, har kunnet vedta at vi ikke skulle få slippe til på Stortinget, sier Gimnes.

Presselosjens leder Alf Bjarne Johnsen sier til NTB at endringen helt klart er å forstå som en liberalisering.

- Hvis Se og Hør ønsker å sende politiske medarbeidere til Stortinget, og redaksjonen attesterer at det er vesentlig for disse medarbeiderne å ha løpende kontakt med Stortinget, så skal det ikke være noe i veien for at de blir medlemmer, sier han.

Ankeutvalg
I forslaget fra styret foreslås det også et punkt om at avslag på medlemskap skal behandles i et eget appellutvalg der Norsk Presseforbund har flertall. Tidligere har det ikke vært mulig å anke vedtak.

Johnsen mener det er naturlig at Se og Hørs søknad kan gå rett til dette utvalget.

De nye reglene skal behandles på et ekstraordinært årsmøte i Presselosjen 9. mars. Presselosjen må også samrå seg med Stortingets administrasjon.

- Norsk Redaktørforening har tidligere sagt at avgjørelsen om hvem som skal få adgang til Stortinget ikke bør tas av dem som er innenfor i klubben fra før. Det ble da foreslått å overlate dette til Norsk Presseforbund. Samtidig mener Stortingets administrasjon at Presselosjen er det rette organet, sier Johnsen.

Styret i Presselosjen foreslår en mellomløsning der losjen fortsatt behandler søknader om medlemskap, men suppleres av et medlem fra Norsk Presseforbund når det kommer søknader fra medier som fra før ikke har medlemmer i Presselosjen.

Et eventuelt avslag skal behandles av et eksternt appellutvalg der Presseforbundet har flertall.

- Appellutvalget vil fungere som en rettssikkerhetsgaranti for en uavhengig behandling hvis man får nei, sier Johnsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.