RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pressen frifunnet i Orderud-sak

Sist oppdatert:
Fotoforbudet måtte vike. Dagbladet og Aftenposten ble frifunnet etter at de publiserte bilder av Veronica Orderud på vei fra rettssalen i Nes herredsrett i juni 2001.

Tingretten har behandlet spørsmålet om fem pressefolk brøt fotoforbudet. De fem ble ilagt forelegg etter at de hadde publisert bilder av Veronica Orderud. Bildene ble tatt under pågripelsen etter at hun var blitt dømt til 21 års fengsel for medvirkning til trippeldrapet på Orderud gård. Alle nektet å vedta forelegget. Onsdag ble de frifunnet i tingretten, melder NTB.

- Det var en hendelse som var imøtesett med betydelig interesse i mediene og allmennheten. Illustrerende nok var det også i etterkant av pågripelsen en faglig debatt blant sentralt plasserte jurister om det var riktig å pågripe de domfelte eller ikke, er rettens kommentarer til dommen.

I dommen har retten lagt vekt på at fotograferingen skjedde da Veronica Orderud ble pågrepet for å varetektsfengsles etter dommen i herredsretten, mens hun ventet på at hennes anke skulle behandles i lagmannsretten. En slik pågripelse må anses som en ny og faktisk rettslig situasjon som tingretten mener det var legitimt for massemediene å dekke både med tekst og med bilder.

Retten legger også stor vekt på at Veronica Orderud var blitt dømt for en gruoppvekkende forbrytelse der hennes identitet var avdekket for lengst. Bilder av henne var vist i alle landets aviser tallrike ganger under etterforskningen og i forbindelse med rettsmøtene i Nes tingrett.

Veronica Orderud og hennes ektefelle samtykket i fotografering en gang i uka mens rettssaken foregikk, og bildene ble gjengitt nesten daglig i alle landets største aviser og i ulike fjernsynskanaler, påpeker retten.

Retten henviser også til Høyesteretts vurdering i den såkalte Valebrokk-saken og til ytringsfrihetsbestemmelsen i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen i sin begrunnelse for frifinnelsen.

Alt i alt peker de nevnte forholdene i retning av at det generelle fotoforbudet av tiltalte og dømte i rettssaker måtte vike i dette tilfellet, mener retten.

De fem var to fotografer fra Dagbladet og én fra fotobyrået Scanpix, samt redaktørene i Aftenposten og Dagbladet. Orderuds forsvarer, advokat Frode Sulland, la i retten ned krav om erstatning på 100.000 kroner fra Aftenposten og Dagbladet, men fikk ikke medhold.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere