*Nettavisen* Nyheter.

Presset Norge ut av topp-10-listen

Foto: ABC Nyheter (NTB scanpix)

Én person sørget for at Norge fikk et drastisk fall på listen over verdens fredeligste nasjoner.

12.06.12 21:31

Norge blir ofte omtalt av politikere som en fredsnasjon. En av årsakene til dette er Norges engasjement i fredsforhandlinger i blant annet Midtøsten og på Sri Lanka, men også fordi Norge er et av verdens fremste demokratier, og ikke minst landet som deler ut den ærverdige Alfred Nobels fredspris.

På den globale fredsindeksen (2012 Global Peace Index), som rangerer de fredeligste landene blant 158 nasjoner, havnet Norge på førsteplass i 2007. Siden den gang har Norge sakte, men sikkert blitt dyttet bakover i rekken.

Falt ni plasser på ett år
Men først i fjor gikk det fryktelig galt. Da raste Norge fra 9. plass til 18. plass på oversikten over verdens fredeligste nasjoner.

Det kommer fram i den årlige rapporten Global Peace Index 2012, som er utarbeidet av tenketanken Institute for Economics and Peace.

Rapporten forholder seg til 23 indikatorer på blant annet samfunnssikkerhet, militarisering, drap, våpenimport, forsvarsutgifter og politisk terror.

«Norge falt ut av topp-ti-listen og havnet på 18. plass, et resultat av det voldelige angrepet til Anders Behring Breivik i juli 2011, som drepte 77 og skadet mer enn 300. Norge opplevde også en forringelse innen flere tiltak av militarisering,» lyder rapporten.

Les hele rapporten her.

Mer fred i verden
Generelt så konkluderer rapporten med at verden har blitt et fredeligere sted det siste året, det til tross for en tilbakegang de to forhenværende årene.

For første gang siden 2007, da indeksen kom ut for første gang, rangerer ikke lenger landene sør for Sahara nederst på listen. Nå har Midtøsten og Nord-Afrika overtatt de siste plassene, mye på grunn av uroen som ble utløst i Den arabiske våren.

Syria, som herjes av borgerkrigslignende tilstander, falt 31 plasser fra i fjor ned til 147. plass.

Somalia havnet nederst på listen av de fredeligste landene for andre år på rad. Land som Irak, Afghanistan, Israel og Pakistan er blant de ti landene som havnet på bunn.

Vest-Europa er den regionen som kommer best ut på indeksen for sjette år på rad. Island, Danmark, New Zealand og Canada toppet listen med henholdsvis første, andre, tredje og fjerde plass. Finland havnet på 9. plass og Sverige på 14. plass.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.