*Nettavisen* Nyheter.

Presset øker mot massemorderen

Foto: GABRIEL BOUYS (AFP)

EU presser Serbia stadig hardere for å få utlevert Europas mest ettersøkte krigsforbryter

23.07.09 11:15

For nesten nøyaktig ett år siden, 21. juli 2008, arresterte Serbiske sikkerhetsstyrker den ettersøkte krigsforbryteren Radovan Karadzic på åpen gate i Beograd.

Den tidligere lederen for de bosniske serberne, som blant annet er tiltalt for folkemord og deportasjoner ved Krigsforbryterdomstolen i Haag, hadde latt skjegget gro og hadde tatt over identiteten til en død mann.

Utover dette levde han som en vanlig borger av den serbiske hovedstaden.

Nå øker presset for å få arrestert neste mann på «mest ettersøkt»-listen til krigsforbrytertribunalet; general Ratko Mladic, militær leder for de bosniske serberne under borgerkrigen i det tidligere Jugoslavia 1991 til 1995.

Drømmen om EU
Det som kan sette fart i arrestasjonen er ønsket om å komme inn i det gode selskap i EU.

Og unionen har vist seg fra sin beste side. I disse dager har kommissæren for utvidelse av EU, Olli Rehn, vært på besøk i Serbia i anledning at visumkravet for serbisk innreise i EU er opphevet.

– Liberaliseringen av visumreglene er et konkret tegn på et europeisk ønske om at Serbia med tiden blir et fullverdig medlem av EU, et tegn på at EU bryr seg om Serbia. Og vi har fortsatt plass til flere medlemmer, sa Rehn til den statlige tv-kanalen RTS under sitt besøk hos den serbiske presidenten Boris Tadic denne uken.

(Saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Alexa Stankovic

Det er imidlertid ikke bare å søke om opptak.

EU har nemlig satt opp konkrete krav som må oppfylles før Serbia i det hele tatt trenger å vurdere å begynne på veien mot innlemmelsen i unionen.

Ett av de ufravikelige kravene er at den mistenkte krigsforbryteren Ratko Mladic blir overlevert til Haag.

Nye bilder
Og for å øke presset kommer det stadig mer eller mindre troverdige meldinger om at den tidligere generalen har blitt sett.

Så sent som i juni 2009 sendte det statlige Bosniske tv-selskapet en serie videoopptak av Mladic som de hevder er av nyere dato.

– Materialet i denne filmen ble beslaglagt i Mladic's hus i desember i 2008 og overlatt Krigsforbrytertribunalet i Haag i år, men ikke et eneste bilde er nyere enn åtte år gammelt, sier Rasim Ljajic, lederen av samarbeidsorganet mellom Serbiske myndigheter og tribunalet i Haag til BBC.

Heller ikke Rehn tror bildene er av nyere dato.

– Her finnes ganske sikkert ikke bilder som er tatt etter våren 2008 da den nye regjeringen i Serbia tiltrådte.

Nå har også Serbiske myndigheter forsikret om at de intensiverer jakten både på Mladic og lederen for de kroatiske serberne, Goran Hadzic.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.