- Danmark har med stor sannsynlighet et av verdens beste overvåkingssystemer, sa FHI-direktør Camilla Stoltenberg på regjeringens pressekonferanse tirsdag.

Onsdag kom den danske fasiten: Danmark melder at de for andre dag på rad har over 13.000 smittede. Nå girer de ytterligere opp for revaksinering og framskynder tredje vaksinedose for aldersgruppen 18-39 år.

Samtidig varsler myndighetene to nye innstrammingstiltak for å bremse omikron-spredningen: Det ene er innføring av krav om koronapass på treningssentrene. Det andre handler om innreise fra utlandet, melder dansk TV 2.

Tiltakene må først godkjennes i det danske Folketinget.

Danmark er et av landene som er best på smitteovervåking. Derfor er verdens øyne rettet mot det omikron-utviklingen i landet.

- Den utviklingen vi ser i smittetallene nå drives fram av omikron, sier danske helsemyndigheter. De peker på at risikoen for smitte hjemme i husstanden er større med omikron enn med delta og at det er viktigere enn noengang å få en tredje vaksinedose.

Les også: Over 13.000 nye smittede i Danmark

Ny smitterekord

- 13.000 smittetilfeller er det høyeste nivået av smitte under pandemien. Det vurderes at omikron nå er den dominerende varianten i Danmark, sa helseminister Magnus Heunicke på en pressekonferanse onsdag.

På danske sykehus ligger det nå 553 covid-pasienter. Kurven stiger ikke like raskt som den gjorde i forrige runde, og dette forklarer danskene med den høye vaksineandelen. Likevel, økt smittespredning vil til sist føre til et økende antall innleggelser.

- Det er kritisk allerede nå, og vi forventer at det blir mer kritisk. Samtidig har vi bedt sykehusene oppskalere. Sykehusene skal klare flere intensivpasienter. Vi skal nok få det til å fungere, men det kommer til å ha noen konsekvenser, sa direktøren i Statens serums institut, Søren Brostrøm på pressekonferansen.

Les også: Skal du til utlandet i julen? Da må du passe på

INFOGRAFIKK: Diagrammet viser utviklingen med daglige nye smittetilfeller per 1 million innbyggere i noen utvalgte land. Kilde: Our World in Data.

8 prosent omikron-pasienter

Det er fortsatt delta-varianten som er dominerende blant de innlagte covid-pasientene, men dette forventer danske helsemyndigheter vil endre seg i ukene som kommer:

- 8 prosent av de innlagte nå har omikron-varianten. Det sier noe om situasjonen akkurat nå, men vi forventer å se en stigning i innleggelsene etterhvert som vi ser at smitten sprer seg mellom generasjonene, sa Heunicke på pressekonferansen.

Omikron er nå den dominerende virusvarianten i flere land, blant dem Danmark, Portugal og Storbritannia der antallet påviste tilfeller dobles med to-tre dagers mellomrom.