*Nettavisen* Nyheter.

Presset PST-sjef vil ikke gå av

Foto: JONATHAN NACKSTRAND (Afp)

Janne Kristiansen innrømmer mulige feil, men vil ikke gå av som leder for sikkerhetspolitiet. Nå ber hun nordmenn om hjelp.

02.09.11 07:17

PST-sjef Janne Kristiansen innrømmer at sikkerhetspolitiet kan ha gjort feil før terrorangrepene 22. juli. Nå ber hun nordmenn om hjelp til å bekjempe «soloterrorisme», skriver Aftenposten.

Les også Nettavisen-redaktørens kommentar: PST overså terrrorvarsling

Mange har rette kritikk mot Kristiansen for håndteringen av terrorangrepene, og spørsmålet mange spør seg er om Politiets sikkerhetstjeneste (PST) kunne gjort mer for å avdekke Anders Behring Breiviks terrorplaner.

- Ikke engang Stasi...
Kristiansen selv har på sin side forholdt seg ordknapp, med unntak av et fåtalls uttalelser der hun avviser at det kunne ha vært gjort mer.

Hun var straks etter terrorhandlingene ute med en uttalelse som slo fast at mer overvåking ikke kunne ha stanset Anders Behring Breiviks terrorgjerning.

- Jeg tror ikke engang Stasi i Øst-Tyskland kunne ha avslørt denne personen. Han ville ha gått utenom nettet selv der, sa PST-sjefen til NTB 25. juli.

Hun avviste også at PST tok lett på overvåkingen av høyreekstreme miljøer.

Ydmyk
Til Aftenposten åpner hun imidlertid for første gang for at PST kan ha gjort feil:

- Vi må være ydmyke for at vi kan ha gjort feil og at vi kan ha hatt feil prioriteringer, konstaterer hun, og sier at både PST og andre må spørre seg hva som gikk galt og hva man kan lære av det.

Soloterrorisme største utfordring
Hun mener at den største utfordringen vi nå har er soloterrorisme, ikke bare politisk ekstremisme. I avisen ber hun den norske folk om hjelp mot å bekjempe soloterrorismen ved bevisstgjøring på tegn og symptomer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Vil ikke trekke seg
På spørsmål om hun har vurdert å trekke seg etter 22. juli, svarer Kristiansen følgende til avisen:

- Nei, som PST-sjef må jeg, som alle andre sjefer, stå gjennom dette som jeg er gjennom nå. Vi har store utfordringer. Å stå i denne situasjonen er min plikt som sjef. Samtidig er jeg klar over at jeg som sjef må være åpen for å ta ansvar.

Regjeringen bestemmer
Med dette mener hun at det er Regjeringen som bestemmer når hun skal gå av, og at hun forholder seg til det samt evalueringsgruppen som skal granske PSTs håndtering av terrorsaken.

Advokat Arild Humlen, som leder Advokatforeningens rettssikkerhetsutvalg, er en av dem som har stilt seg undrende til at PST ikke fanget opp Anders Behring Breiviks kjøp av seks tonn kunstgjødsel. Les mer: - PST-sjefen har ikke kontroll

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Aas, Erlend

Første åpne kritikk fra toppledelsen
Torsdag gikk også flere politikere ut i media og kritiserte Kristiansen. Dette var også første gang toppledelsen i et av regjeringspartiene åpent kritiserer politiets håndtering av terroraksjonen:

- Det er med undring jeg har observert opptredenen til PST, og ikke minst opptredenen til PST-lederen Janne Kristiansen, uttalte SVs nestleder Bård Vegar Solhjell til Bergens Tidende.

Krever Kristiansens avgang
Frps nestleder, Per Sandberg på sin side, krevde hennes avgang, og mener det er begått for mange tabber til at hun kan bli snittene.

- Hun er ferdig som PST-sjef før året er omme, sa Sandberg til Dagsavisen.

- Jeg tok PST i forsvar i de 3-4 første dagene, fordi jeg hadde forståelse for at de trengte arbeidsro. Men etter dette har ikke Kristiansen håndtert saken i det hele tatt. Hun svekker tilliten til PST og hun sprer utrygghet i befolkningen, uttalte Sandberg til avisen.

Les mer: - PST-sjefen må gå av

Lav tillit til justisministeren
Også justisminister Knut Storberget møter kritikk for ikke å ha gjort nok for å sikre Norge mot terror. Ifølge en måling InFact har gjort for VG, er halve befolkningen av denne oppfatningen.

Justisministeren innrømmer, som Kristiansen, at ting kunne ha vært gjort annerledes.

- Etter et terrorangrep på regjeringskvartalet og Utøya kan ingen si at alt har vært gjort riktig, sier han til avisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.