Gå til sidens hovedinnhold

Presset Røkke gir fotografen klar beskjed: - Vær forsiktig

En preget Kjell Inge Røkke ga fotograf en skarp beskjed i kaoset utenfor rettssalen.

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Tirsdag startet rettssaken hvor torpedoen Jan Erik "Jannik" Iversen er tiltalt for grov utpressing mot Kjell Inge Røkke. Ifølge Nettavisens opplysninger skal det dreie seg om utpressing på mellom 30 og 40 millioner kroner.

En tydelig presset Røkke ble omringet av en horde pressefolk utenfor rettslokalet. De bombarderte milliardæren med spørsmål, som ikke ble besvart. Etter en stund gir han klar beskjed til en fotograf om å være forsiktig som kommer borti ham med videokameraet sitt. Så tar han tak i kameraet og skyver det bestemt bort.

Opptrinnet kan du se i videoopptaket over.

Les også: Dramatisk start på Røkkes forklaring:- Jeg syntes det var ubehagelig

- Tilbudt 100 millioner

Jan Erik Iversen har hele tiden nektet straffskyld for utpressing.

I retten påstod den kjente torpedoen at han hadde blitt tilbudt 100 millioner kroner av Røkke for å "fjerne" den kjente og straffedømte finansmannen Christer Tromsdal.

- Skal vurdere nøye

- Det er første gang påtalemyndigheten hører de opplysningene direkte. Tidligere har vi har hørt rykter og lest oppslag i media. Nå har vi nettopp hørt disse påstandene, jeg har tatt notater, så får vi trekke oss tilbake for å se om det er grunnlag for å starte etterforskning på noe av det han har fortalt, sier politiadvokat Terje Nedrebø Michelsen til Nettavisen.

- Man tar ikke beslutning om å åpne et etterforskning på sparket. Det er etter nøye vurderinger som må gjøres. Det gjelder i alle sammenhenger, også i dette tilfellet. Det er heller ikke opp til meg å avgjøre. Men vi har notert oss hva som er blitt sagt, så får vi se om det er grunnlag for å starte en etterforskning.

I et intervju med Nettavisen forrige uke hevdet også torpedoen at han hadde fått flere betalte torpedooppdrag av Røkke. En rekke profilerte vitner er kalt inn til rettssaken. Deriblant Røkke selv, som fornærmet i saken, stjerneadvokaten John Christian Elden, Røkkes sønn, Kristian Monsen Røkke, og flere profilerte advokater.

Nettavisen forela Røkke påstandene om torpedooppdrag til hans bistandsadvokat John Christian Elden forrige uke. Elden svarte følgende i en mail til Nettavisen:

«Røkke har ikke behov for å utdele karakteristikker i media. Han er flere ganger truet med at media skal brukes til å sverte han, og vet at slike påstander har gått på sirkulasjon i ulike avisredaksjoner gjennom årene, men har ikke sett grunn til å betale noen penger til noen for å unngå dette.

Han vil svare for seg i retten, og har ingen problemer med det. De som mener å ha penger til gode hos ham, må sende fakturaer på vanlig måte og dokumentere det gjennom sine regnskaper og skatteoppgjør.»

Tromsdal: - Donald Duck-historie

Tromsdal mener Iveren ikke snakker sant.

- Etter min oppfatning er dette ikke noe annet enn en Donald Duck-historie fra «Jannik» Iversen, sier Tromsdal til Dagbladet om sjokkpåstanden som falt i Oslo tingrett i dag.

- Jeg har ingen grunn til å tro at Kjell Inge Røkke skal ha ønsket å ta livet av meg. Jeg har ingen ønsker om å gå i strupen på Røkke. Vi har felles forretningsforbindelser, og ellers felles kjente. Jeg har ikke noe inntrykk av at Røkke vil meg noe vondt, sier Tromsdal til avisen.

Første gang Røkke skal ha tilbudt dette oppdraget var i 2000/01.

- Røkke var bekymret for noen lydopptak Tromsdal hadde. Han mente lydopptakene var på avveien. Jeg sa til Røkke at jeg kjenner Tromsdal og at jeg skulle ordne det. Han ville at Tromsdal skulle fjernes. Han sa også at han hadde betalt 100.000 kroner for båndet, men at han skulle gi meg 1000 ganger mer, 100 millioner kroner, for å få ham fjernet, sa Iversen i retten.

- To dager senere ringte Røkke meg. Han lurte på om jeg var villig til å ta oppdraget. Han var bestemt på at Tromsdal skulle fjernes og prisen var 100 millioner. Uken etter betalte Røkke meg 200.000 kroner på en konto. Han ga meg også flere oppdrag.

I desember 2002 trakk Røkke oppdraget, ifølge torpedoen. Men våren 2003 skal dette igjen ha blitt aktuelt. Våren 2004, etter en pengekrangel i en bil, skjøt Iversen Tromsdal.

Etter at Tromsdal ble skutt skal han ha blitt forbannet, og sagt at han var blitt skutt i kneet.

- Ja, du skal være glad jeg ikke skjøt deg i hodet, svarte Iversen, da de satt i bilen.

I 2006 ble torpedoen dømt for å ha skutt Tromsdal i kneet.

Fortalte om torpedooppdrag til profilert advokat

Nettavisen er kjent med at SMS-er Iversen skal ha sendt til den profilerte advokaten Arild Holden er en del av bevisbildet til politiet.

Det skal ifølge Nettavisens opplysninger være snakk om hundretalls SMS-er som er sendt gjennom iMessage.

Iversen nevner også i en SMS-korrespondanse med Holden i desember 2017 at han har tatt på seg betalte torpedooppdrag for Røkke. I én SMS nevner han to konkrete oppdrag mot to forskjellige personer, én av dem er den dømte finansmannen Christer Tromsdal.

Bakgrunnen for konflikten mellom Iversen og Røkke skal være et avisoppslag i VG fra juni 2017.

I artikkelen «Kampen om de hemmelige Røkke-opptakene», blir både Røkke og Iversen nevnt som del av et større sakskompleks. Elden har tidligere sagt til NRK at artikkelen er foranledningen til utpressingsituasjonen som skal ha oppstått.

Ifølge Elden og Iversens forklaring i retten, var det først etter VG-saken sommeren 2017 at torpedoen beskyldte Røkke for et uoppgjort forhold mellom de to.

Ifølge NRK har Elden tidligere uttalt at VG har latt seg bruke som et utpressingsmiddel mot Røkke. VGs sjefsredaktør, Gard Steiro, har tilbakevist disse påstandene.

Kommentarer til denne saken