RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Prest anmeldt for trusler

Foto: Scanpix (SCANPIX)
Sist oppdatert:
En prest bosatt i glåmdalsdistriktet truet med å tenne på naboens hus.

Mannen har tilstått å ha framsatt en skriftlig trussel om at naboens hus kunne bli flammenes rov. Trusselen skal ha avstedkommet alvorlig frykt, skriver Glåmdalen.

- Jeg kan bekrefte at det er igangsatt etterforskning mot en prest i glåmdalsdistriktet, opplyser politiadvokat Wigdis Hjalmarsen i Hedmark politidistrikt.

Glåmdalen består av kommunene Våler, Åsnes, Grue, Kongsvinger, Eidskog, Sør-Odal og Nord-Odal.

Tilsto i avhør

Anmeldelsen skjedde etter at en familie i en glåmdalskommune fant et A4-ark i postkassa si. På arket var det bilde av et bolighus i full fyr, et hus som til forveksling lignet huset deres. Bildet var ledsaget av en tekst om at noe tilsvarende kunne komme til å skje med deres hus. Selv om det ikke sto direkte at huset kunne bli påtent, var budskapet ifølge Glåmdalen ikke til å misforstå.

Trusselen ble framsatt ved juletider, og ble anmeldt samme dag. Arket var ikke undertegnet, men med bakgrunn i enkelte tidligere episoder med den samme presten skal politiets mistanke raskt ha falt på ham. Etter det Glåmdalen kjenner til skal presten i politiavhør ha tilstått at han sto bak den alvorlige trusselen. Dette skal ha skjedd nyttårsaften. A4-arket skal være sendt til Kripos for nærmere undersøkelser.

Besøksforbud

Presten har siden det ikke utført prestegjerninger og er sykemeldt. Han er av politiet ilagt forbud mot å besøke eller ta kontakt med familien som mottok trusselen, og mot å bevege seg inn på deres eiendom.

Det skal også umiddelbart ha blitt satt i gang tiltak for å få flyttet presten til en annen bolig, først og fremst for å redusere den frykten og utryggheten nabolaget opplevde etter det de ble utsatt for.

Hva som var mannens motiv for den alvorlige trusselen, er det nå politiets oppgave å forsøke å finne ut av, men etter det Glåmdalen kjenner til, skal politiet sitte på opplysninger om at presten i lang tid har anklaget naboene for å ha påtalt en episode som skjedde på prestens gårdsplass og som gikk ut over et barn. Dette skal blant annet ha gjort seg utslag i at presten har sendt flere tekstmeldinger til naboene, også nattetid. Etter det Glåmdalen kjenner til, skal disse ikke ha vært av truende art, men likevel ubehagelige.

Slutter som prest

Både det lokale prostiet og Hamar bispedømme har fra første stund håndtert denne saken med det største alvor og raskt slått fast at den type oppførsel er uforenlig med å praktisere som prest. En prest kan ikke én dag true med å tenne på naboens hus og eksempelvis neste dag opptre som sjelesørger, og samtidig ha troverdighet. Da presten i sin tid ble ordinert, vektla han spesielt at han ville formidle forsoningens budskap.

I denne alvorlige saken har forsoning ikke vært noen aktuell utgang.

- Jeg kan bekrefte fra arbeidsgivers side at presten har fraskrevet seg adgangen til å virke som prest i sin nåværende stilling, og at det arbeides for å finne en løsning så snart som mulig når det gjelder flytting til annen bolig, opplyser stiftsdirektør Siv Birkeland i Hamar bispedømme tilGlåmdalen.

Dersom presten hadde motsatt seg å si opp frivillig, ville han etter det Glåmdalen erfarer blitt suspendert og eventuelt fjernet fra prestestillingen, en prosess som ville tatt tid. Tillitsvalgte har for øvrig vært koblet inn på et tidlig stadium, ikke minst for å bidra til å ivareta prestens rettigheter. Presten har også vært bistått av advokat Per Hostad i Presteforeningen.

- Vedkommende er sykemeldt, og vi ønsker arbeidsro rundt saken for å komme fram til endelige løsninger, er alt Hostad vil si på det nåværende tidspunkt.

Når det gjelder mannens presterettigheter og økonomiske og praktiske forhold blir dette, etter det Glåmdalen erfarer, avklart i den videre prosessen mellom partene.

Et både kompliserende og eventuelt forklarende moment er at presten er syk. Spørsmålet er hvordan dette vektlegges i den videre etterforskningen og eventuelle straffesaken mot ham. Han har mottatt helsefaglig hjelp.

Følg saken på Glåmdalen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere