Gå til sidens hovedinnhold

Prest forsvarer butikktyveri

Er det noen ganger greit å stjele? En britisk prest har utløst debatt om tolkningen av det sjuende bud.

En britisk prest har utløst stor debatt før jul med sitt budskap om at det er OK med litt butikktyveri dersom man bare er desperat og fattig nok.

Hva mener du? Si din mening.

Det var under en gudstjeneste i St. Lawrence's Church søndag at pastor Tim Jones kom med budskapet som fikk menigheten til å hoppe på benkeradene og senere skapte overskrifter i britiske medier. Det sjuende bud levner ingen tvil: Du skal ikke stjele. Men Jones mener budet ikke kan være absolutt.

- Eneste utvei
I en engasjert tale om samfunnets utstøtte og fattige sa Jones at butikktyveri kan være eneste utvei for enkelte, skriver York Press.

- Hvilket råd skal man gi, for eksempel til en tidligere straffedømt som slippes ut i midten av november med mindre enn 50 pund i lomma og et kriselån, også det på mindre enn 50 pund, som umiddelbart søker om støtte, men som mindre en uke før jul ennå ikke har fått noen finansiell støtte, sa Jones blant annet i sin preken.

- Gir rådet med tungt hjerte
Han fortsatte med å beskrive den virkeligheten mange fattige opplever før han kom med denne oppsummeringen:

- Det kan være fristende å begå innbrudd eller rane folk. Andre heller mot prostitusjon. Jeg vil heller at de begår butikktyveri. Mitt råd, som en kristen prest, er at de begår butikktyveri. Det rådet gir jeg med tungt hjerte. Samtidig håper jeg at vårt samfunn innser at byråkratisk udugelighet og treghet i systemet utgjør en skrekkelig invitasjon og insentiv til kriminalitet for folk som sliter med å klare seg helt på bunnen av samfunnsstigen.

Budskapet fikk den engelske kirken, politiet og handelsnæringen til å reagere.

Men Jones forsvarer uttalelsene han kom med i søndagens preken og mener det er galt av samfunnet å ignorere den desperate situasjonen mange fattige befinner seg i.

Reklame

Best i test påskeegg 2021

Kommentarer til denne saken