Gå til sidens hovedinnhold

Prest: - Greit å si til barna at julenissen ikke finnes

Hansnes (NTB): Barn vet ikke lenger hvorfor vi feirer jul, mener sogneprest Bjørn Lian. Han synes derfor det er greit å fortelle barna at julenissen ikke finnes.

- Han har fått for stor plass i forhold til jesusbarnet. Det er trist at den kristne kulturen har mistet fotfeste i den norske kulturen, og ikke minst i den norske skolen, sier Lian, som er sogneprest i Karlsøy kommune i Troms, til Nordlys.

Han legger til at mange skolebarn i dag ikke vet hvorfor man feirer jul. Det var ikke slik for bare ti år siden, mener presten.

I Storbritannia sa nylig en prest til skolebarn at julenissen ikke finnes. Mange av barna gikk gråtende hjem, skrev The Guardian i forrige uke. Lian mener det er greit å si at nissen ikke finnes. - De litt yngre skal få lov til å leve i troen, men når de blir seks-sju år, er de glupe nok til å skjønne at nissen ikke finnes, sier Lian.

Den moderne julenissens utseende ble popularisert delvis på grunn av Coca-Colas reklamer. Men historier om nisser går langt tilbake, også i norsk førkristen kultur, i form av vettene, overnaturlige vesener som holdt til i uthus på gårdene, noe Store norske leksikon kan fortelle mer om.

Ordet nisse kommer ifølge Wikipedia av Nils, en forkortelse av Nikolaus. Dette navnet kan knyttes til biskop Nikolas i Myra i Tyrkia på 300-tallet. Han var kjent for sin gavmildhet og ble æret som helgen i den katolske og den ortodokse kirke. Derav fikk han navnet Sankt Nikolas. (©NTB)

Reklame

Husker du disse to idiotene?